Primăria Băile Herculane se pregătește de Centenar. Un veac de la preluarea stațiunii de către administrația românească

Trei acțiuni vor fi reunite într-un singur eveniment important în Băile Herculane, ce are ca scop evocarea evenimentelor care au marcat istoria de pe Valea Cernei. Acțiunea, ajunsă la ediția a III-a, se va desfășura în zilele de 20 și 21 iunie și este organizată de către Primăria Băile Herculane, la Hotel Dacia.

Simpozionul „Herculane 2019, trei aniversări, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii” face parte din cadrul manifestărilor anuale „Herculane – arcade în timp”, inițiate de Primăria Băile Herculane în iunie 2017, dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei.

Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca, prin prelegerile prezentate, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii: sec. al II-lea d. Ch, când romanii au întemeiat stațiunea termală AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii și printre puținele care și-au mai păstrat destinația inițială stabilită de către romani; sec. XVIII – XIX, perioada militar – grănicerească, în care stațiunea Băile Herculane, sub administrația austriacă, a fost reconstruită pe vechile ruine romane; sec. al XX-lea, perioada de după Marea Unire, când administrație românească a preluat stațiunea și a făcut față cu succes și responsabilitate marilor provocări istorice de a-i reorganiza viața economico-socială, de a-i reabilita pavilioanele istorice și de a-i readuce faima de altădată.

Prima evocare va face referire la 1805 de ani de la vizita împăratului Marcus Aurelius Antoninus (Caracalla) la AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM (214 – 2019), cea de-a doua „Souvenir de Herkulesbad” (1903) – un vals nemuritor pentru „cea mai frumoasă stațiune de pe continent” – 150 de ani de la nașterea compozitorului Jakob Pazeller (1869 – 2019), iar cea de-a treia – „Centenar Băile Herculane – un veac de la preluarea stațiunii de către administrația românească (1 iunie 1919 – 2019)”.

Pe lângă comunicările în plen, va avea loc spectacolul „Secvențe artistice” care cuprinde un program de muzică clasică și momente poetice, la care își dau concursul invitați din Timișoara, Reșița și din zonă. De asemenea, va fi prezentată o expoziție cu titlul „Herculane – tradiții și istorie”, care cuprinde fotografii de epocă din stațiune, precum și expoziția „Herculane – viziuni arhitecturale”.

Secțiunea a doua a simpozionului va cuprinde prezentări de proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane.

Activitățile dedicate evenimentului vor continua cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric. La eveniment participă profesori universitari, oameni de cultură, arhitecți și reprezentanții unor asociații non-guvernamentale.