Cea mai importantă biserică din oraș care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” sau biserica cu două turnuri, așa cum o știu lugojenii, este singura care nu beneficiază de iluminatul arhitectural ce pune în valoare cele mai reprezentative construcții ale urbei.
„Când s-a făcut iluminatul arhitectural la celelalte biserici din oraș, prin 2011-2013, noi eram în lucrări exterioare cu biserica. Am avut atunci lucrări ample, cu schele până sus și nu s-a putut monta atunci acel iluminat arhitectural, suportat integral sau într-o bună proporție, de Primăria Municipiului Lugoj. După aceea, au apărut problemele știute din presă, dintre Primărie și firma Elba, iar noi am rămas pe dinafară.”, spune protopopul Ioan Cerbu.
De sărbători, Primăria trage ștecărul din priză
Părintele Cerbu a decis să ia problema pe cont propriu. Cu banii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” au fost montate opt reflectoare pe cele două turnuri ale bisericii, astfel încât să fie luminată fiecare latură. Pe fațadă au fost amplasate două reflectoare mari și încă două pe Școala nr. 3 ca să lumineze curtea bisericii, cu platanul cel mare. „Sunt achiziționate din banii parohiei, legate la contorul nostru și nu la consumul public.”, precizează părintele Cerbu.
„Anul trecut de Paște am constatat că nu mai merg lampadarele de la școală și întâmplător am prins o mașină de la Elba, care era în față la Primărie și am rugat oamenii să verifice. Amabili, au verificat proiectoarele, care erau în regulă. Apoi au căutat în cutiile cu contacte amplasate pe cei doi stâlpi din fața bisericii și ne-au spus că noi suntem decuplați de fiecare dată când se cuplează arhitecturalul orașului. De Crăciun anul trecut la fel, am rămas cu biserica în întuneric. Ideea este să fim incluși și noi în iluminatul arhitectural al orașului. Primarul știe, i-am spus personal, dar situația a rămas tot așa.”, adaugă protopopul ortodox al Lugojului.
Biserica cu două turnuri „Adormirea Maicii Domnului” este, alături de Podul de Fier, cel mai cunoscut reper arhitectural al Lugojului. Ctitorie a obercneazului Gavril Gurean, a fost edificată între anii 1759 și 1766, iar turnurile sale, înalte de 57 de metri, domină vechiul centru al orașului. Așadar, nu vorbim despre o biserică de cartier, ci despre echivalentul Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Iar imaginea sa se regăsește, pe bună dreptate, în toate ghidurile turistice, editate chiar de Primăria Lugojului și distribuite oaspeților din țară și străinătate.