Săptămâna aceasta, la Spitalul Orășenesc din Moldova Nouă a avut loc prima intervenție laparoscopică, după 25 de ani, cu ajutorul unui aparat modern.
,,Este vorba despre colecistectomia retrogradă pe cale laparoscopică (extragerea vezicii biliare), intervenție care s-a efectuat foarte bine, fără problemele, marți, 12 decembrie, asupra unui bărbat, în varsta de 54 de ani. Actualmente, pacientul este internat, acesta fiind stabil din punct de vedere clinic și paraclinic, iar peste câteva ore îi vom face formele de externare. Gândiți-vă că acest laparoscop ajută foarte mult. O dată, scade perioada de spitalizare (până la trei zile, pe când, dacă pacienții ar opta pentru metoda chirurgicală clasică, perioada de spitalizare variază între cinci-șapte zile), este redusă la minimum suferința fizică a pacienților, la care se adaugă o scădere a costurilor și a medicamentelor necesare, comparativ cu operațiile clasice. Totodată, scade și riscul de infecție a plăgilor. În al doilea rând, pacienții nu mai sunt nevoiți să apeleze la alte unități medicale, situate la câteva sute de kilometri de domiciliu, fapt care implică alte costuri, plus că nu sunt mai aproape de casă, de cei dragi într-un astfel de moment”, a explicat, pentru expressdebanat.ro, Facraci Gheorghe, medic specialist Chirurgie generală, în cadrul unității spitalicești din Clisura Dunării.
Bucuros că totul a decurs fără probleme, dar mai ales de grija/atenția care i-a fost acordată din partea echipei medicale este și pacientul scăpat de suferință, Țăranu Dumitru, din localitatea Coronini, bărbatul recomandând și altor persoane să opteze pentru o astfel de intervenție, minim invazivă, în cazul în care se confruntă cu probleme similare, mai ales că, acum, acest lucru este din nou posibil la spitalul din Moldova Nouă.
Alte afecțiuni chirurgicale asupra cărora se poate interveni laparoscopic
Potrivit medicului Facraci, laparoscopic se poate interveni în tratarea multiplelor afecțiuni chirurgicale:
– hernii inghinale, ombilicale;
– unele eventrații;
– intervenții asupra tubului digestiv (apendicectomia, hemicolectomiile, colectomiile segmentare);
– intervenții pe sfera genitală etc.
Originar din comuna Carașova, județul Caraș-Severin, Facraci Gheorghe s-a specializat în Chirurgie generală în cadrul Secției de Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara, în perioada 2017-2022, iar din toamna acestui an completează echipa medicală din cadrul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă: ,,Am ales chirurgia întrucât vii la medic, la spital, în calitate de pacient, cu o boală și pleci acasă fără ea. În schimb, printre motivele pentru care am ales să fiu parte din echipa medicală din cadrul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă aș putea vorbi despre deschiderea de care a dat dovadă conducerea unității medicale, îmi place mult zona și, bineînțeles, sunt în slujba celor aflați în impas oriunde m-aș afla”, a mai subliniat specialistul în Chirurgie generală.
,,Ne bucurăm de faptul că, după o perioadă îndelungată, putem relua astfel de intervenții în cadrul spitalului nostru. Laparoscopul, alături de alte 95 de echipamente moderne, face parte dintr-un proiect finanțat de Ministerul Sănătății, la care, sigur se adaugă implicarea financiară a Primăriei orașului Moldova Nouă, care a contribuit cu 10% din suma totală. Discutăm aici de aparatură medicală în valoare de 7,7 milioane de lei. Ne dorim ca efortul nostru, al tuturor factorilor implicați, să se reflecte în actul medical, precum și în condițiile pe care unitatea noastră medicală le oferă pacienților” , a declarat managerul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, Sebastian Pătroi.