Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj are un nou prim-procuror începând de miercuri, 1 martie. Acesta este lugojeanul Florin Brînaș, în vârstă de 39 de ani.
Noul șef al parchetului lugojean, a fost delegat în această funcție marți, 28 februarie de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a ieșirii la pensie, tot la 1 martie, a fostului prim-procuror, Dorel Ursulescu. Florin Brînaș a fost delegat pe o durată de șase luni, cu posibilitatea de prelungire, până la organizarea, în această toamnă, a concursului pentru ocuparea postului de prim-procuror, al cărui câștigător va obține un mandat de trei ani.
Vrea diminuarea fenomenului infracțional
Despre prioritățile mandatului său de interimar, Florin Brînaș ne-a declarat: „Pe termen scurt o să mă concentrez să asigur tranziția conducerii Parchetului până la ocuparea postului prin concurs. În acest sens, doresc să asigur comunitatea lugojeană că voi face toate demersurile posibile pentru diminuarea fenomenului infracțional în oraș. Pe termen lung o să încerc să îmbunătățesc relațiile pe care le avem, în principal cu poliția, primăria și celelalte instituții publice. Ca exemplu de bune practici pot menționa că, în urma bunei colaborări cu primăria, prin montarea camerelor de supraveghere, pe raza municipiului a scăzut infracționalitatea. Iar pe viitor ne propunem să introducem asemenea camere de supraveghere și în zone în care n-au fost încă montare, ca de exemplu în Parcul Gării și în unele cartiere de locuințe. Un alt obiectiv pe viitor este să prevenim și să reducem infracționalitatea. Pentru că este mai practic să prevenim și ulterior să acționăm. În rest, sper să mă ridic la așteptările comunității în perioada următoare, ca interimar, și cine știe, poate ca definitiv în urma ocupării postului prin concurs. Acum e prematur să vorbim despre acest lucru, dar, în principiu, cred că voi participa la acest concurs”.
A ieșit la pensie
Fostul prim-procuror, Dorel Ursulescu are 50 de ani, iar timp de 26 de ani a făcut parte din magistratură. „Au fost vremuri mai bune sau mai rele, în care procurorul aresta și lua toate măsurile. Acum, mai nou, cu CEDO și toate pârghiile acestea internaționale totul se face prin judecătorie. Toate solicitările le face acum prim-judecătorul de drepturi și obligații. Înainte totul se făcea prin procurori și poliție și nu mai ajungea prin zece urechi și zece mâini, cu riscul ca informația să expire. Munca este cam aceeași, numai că înainte o făcea procurorul, iar acum face solicitare la instanță, dar tot ca urmare a referatului său, pentru că instanța nu face nimic, pe penal, fără să ceară procurorul”, a spus Dorel Ursulescu. Concursul pentru definitivatul postului de prim-procuror va avea loc, conform graficului din ultimii ani, în perioada august – noiembrie a acestui an.