REZULTATE FINALE: Peste 50 la sută dintre cărășeni, la urne

Reșițenii au luat cu asalt urnele de votare la orele serii. Oamenii au așteptat la rând ca să își poată exprima opțiunea în ce privește demiterea sau nu a șefului statului.

UPDATE ORA 00.30
Cozile de la secțiile de votare din Caraș-Severin s-au încheiat la ora 23.00, cu un procent care depășește jumătate din populația cu drept de vot a județului. “Prezența finală ora 23.00 la urne, plasează județul Caraș-Severin pe locul 16 la nivel național. 50,85 la sută dintre cetățenii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea în ce privește demiterea președintelui. În mediul urban, prezența a fost de 46,53 la sută, iar în cel rural de 57,08 la sută”, a declarat în urmă cu doar câteva momente pentru “Express de Banat”, judecătorul Rustin Ciasc, președintele Tribunalului Caraș-Severin.

UPDATE ORA 21.20

Până la ora 20.00, la urne, s-au prezentat 44,45 la sută dintre cărășeni. Procentul se apropie vertiginos de 50 la sută, în contextul în care la orele prânzului, numărul celor care au trecut pragul secțiilor de votare a fost aproape nul. Mai mult decât atât, la secțiile din centrul Reșiței, spre orele serii, oamenii așteptau la rând să își exprime opțiunea de vot. Media de ședere la coada din fața secțiilor a fost de aproximativ 10 minute. Reamintim că secțiile de votare se închid la ora 23.00, astfel că, dacă nu v-ați exprimat încă opțiunea în ce privește demiterea președintelui României, mai aveți timp să o faceți.

UPDATE ORA 19.00

Oficialii de la Direcția Județeană de Statistică raportează faptul că până la ora 17.00, 27,44 la sută dintre cărășenii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea în ce privește destituirea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit celei mai recente raportări, numărul votanților este mai mic decât cel de la alegerile locale, dar și decât la referendumul precedent, din anul 2007. Locuitorii din mediul rural le-au luat-o înainte celora din mediul urban. 28,31 la sută s-au prezentat la urne la comune și doar 26,85 la sută în orașele județului. În momentul de față, Caraș-Severin se află pe locul 21 la nivel național, în ce privește prezența la vot.

UPDATE ORA 15.50

Potrivit celei mai recente raportări, până la ora 14.00, în Caraș-Severin, 21,16% dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne. Asta înseamnă că, de pe locul 28, județul a avansat pe 22.

Locuitorii din mediul urban îi întrec în continuare pe cărășenii de la comune, în ce privește prezența la vot. Până la ora 14.00, 21,77 la sută dintre locuitorii orașelor s-au dus să voteze “pentru” sau “împotriva” demiterii președintelui țării. În mediul rural, doar 20,3 la sută dintre cărășeni s-au prezentat la urne să își exprime opțiunea.  

UPDATE ORA 10.00

Potrivit primei raportări, pentru ora 10.00, în Caraș-Severin s-au prezentat la urne, ca să își exprime opțiunea în ce privește demiterea președintelui Traian Băsescu, 7,79 la sută dintre cetățeni. Până la prima raportare, locuitorii din mediul urban au votat în număr mai mare decât cei din mediul rural.

Județul Caraș-Severin se plasează pe locul 28 la nivel național în ce privește prezența la urne, adică sub media pe țară. Față de Referendumul din anul 2007, numărul celor care au ajuns la urne până la ora 10.00, este mai mare astăzi cu aproape un procent. În ce privește prezența la vot, raportată la alegerile locale din data de 10 iunie însă, numărul celor care și-au exprimat opțiunea în această dimineață este mai mic. Alegerea liderilor locali a mobilizat 10,01% din populația cu drept de vot.

„În urma centralizării solicitărilor de urnă mobilă, aseară, între orele 18.00 și 20.00, la Biroul Electoral de Circumscripție Județean s-au înregistrat 500 de cereri, sub formă colectivă. Aici intră spitalele, azilele de bătrâni sau arestul IPJ”, a declarat judecătorul Rustin Ciasc, președintele Biroului Electoral Județean Caraș-Severin.