Previziuni 2024: modificările fiscale vor reduce numărul angajaților

florin dragan rectorul universitatii politehnica timisoata
stiri Timisoara si Resita dacus 05 iulie 2024

Companiile din vestul țării din IT&C și automotive au redus deja numărul de angajări, iar tendința se va accentua în 2024 din cauza modificărilor fiscale.

Asta este previziunea pentru 2024 a rectorului Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan. Concluziile vin după discuții cu cele mai mari companii din regiune.

„Anul 2024 va fi unul în care va domina prudența în rândul companiilor. Modificările fiscale și instabilitatea la nivel global au redus deja numărul de angajări”, transmite rectorul UPT.

Prin dialogul continuu cu liderii industriei, UPT își întărește angajamentul de a fi un partener activ în educația și formarea profesională a viitoarelor generații de specialiști, în funcție de cerințele pieței muncii.

„Domeniul IT&C a fost afectat încă din acest an de modificările fiscale pentru că a fost eliminată o parte din scutirea de impozit a angajaților. Mulți dintre angajatori nu au acoperit această diferența de bani pe care salariatul nu o mai încasează. Practic vorbim despre o scădere salarială, iar acesta este un prim semn că marile companii au început să fie mai prudente. De altfel, bugetele pentru cheltuieli nu neapărat necesare au fost diminuate considerabil, întâlnirile de lucru cu mobilitate în afara țării au fost și ele reduse. Toate s-au întâmplat în ultimele șase luni, iar anul 2024 va continua în aceeași notă, mai ales că multe dintre companiile mari vor plăti noul impozit pe cifra de afaceri”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Stabiliți în România, angajați în străinătate

În vestul țării, companiile au anunțat în ultimii ani investiții însumate de peste un miliard de euro în fabrici noi, modernizări, precum și în extinderea echipelor locale. O parte dintre aceste investiții a fost implementată. Totuși, numeroasele modificări fiscale au transmis o notă de neîncredere în piața românească inclusiv spre birourile centrale ale multinaționalelor.

„Din discuțiile cu managerii de top ai companiilor din vestul țării, instabilitatea fiscală a fost una dintre provocările acestui an. În ultimele luni, echipele de resurse umane au redus procesul de recrutare, firmele nu își mai extind așa mult echipele cum o făceau în trecut, iar în prezent angajează doar oameni cu experiență pe posturile cheie unde au mare nevoie de un om. Mai sunt unele companii care au anunțat că vor angaja un număr mare de oameni, însă rămâne de văzut dacă vor duce aceste planuri la capăt. Problematică este și schimbarea de taxare a PFA-urilor. De anul viitor nu va mai mai fi rentabil să lucrezi sub această formă și ne putem aștepta ca mulți dintre angajați să lucreze direct pentru companiile din străinătate. În acest fel statul pierde taxe ce provin din CAS și CASS”, a continuat Florin Drăgan.

publicitate Timisoara banner maxagro

Concedieri în 2024

Multe companii din IT&C și automotive se confruntă cu probleme pe plan global, iar acestea se pot răsfrânge și pe piața din România.

„Companii mari din domeniul IT&C au făcut concedieri în 2023 la nivel mondial. La noi nu au ajuns, dar asistăm la o prudență în a mai angaja. S-a simțit pe final de an, însă se va accentua în 2024. De altfel, în ultima vreme și alte companii multinaționale din domeniu, prezente și în România, se confruntă cu probleme financiare pe plan global, acest lucru conducând, nu neapărat la concedieri aici, ci la o blocare a angajărilor. Chiar dacă am asista la concedieri, oamenii cu experiență își vor găsi loc în piață pentru că asistăm la o altă situație: datorită componentei de digitalizare din PNRR este posibil să avem tot mai multe joburi bine plătite și în sectorul de stat. Aici principala problemă în atragerea specialiștilor va fi lipsa de încredere pe care IT-iștii o au în instituțiile publice”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Domeniul construcțiilor rămâne cel mai stabil

În ultimii ani Universitatea Politehnica Timișoara a înregistrat o creștere constantă a numărului de tineri ce vor să studieze la Facultatea de Construcții. Cererea foarte mare din piața muncii precum și creșterea salariilor din acest domeniu au dus la un interes crescut. Chiar și așa, este nevoie în continuare de ingineri în construcții, atât în rândul companiilor private, cât și în rândul companiilor de stat.

„În construcții chiar dacă piața rezidențială a fost afectată în ultimul an, la nivel național sunt multe investiții publice ce sunt implementate și este în continuare nevoie de forță de muncă. Multe companii aduc muncitori din Asia, însă vorbim doar de muncitori, ingineri constructori care să își dorească să vină aici găsesc mai greu în acele zone. Așa că acestea se vor orienta în continuare către absolvenții noștri. La ora actuală necesarul de ingineri in domeniu depășește clar capacitatea universităților tehnice de a pregăti absolvenți și trendul este în continuare de creștere a acestei nevoi”,  a încheiat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Proiectele mari de infrastructură derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență au adus stabilitate în rândul companiilor ce activează pe piața din România.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/