Previziuni 2023. Ce se va întâmpla cu consumul? Dar cu prețurile?

crestere economica

Anul 2023, la fel ca şi precedentul, va sta sub semnul inflaţiei, fenomen care a pus o lume întreagă pe jar. Occidentul vorbeşte despre creşteri de preţuri nemaivăzute de 40 de ani, pe când pentru Europa de Est aceasta este o problemă cu care regiunea s-a mai confruntat, mai ales în primul deceniu de după comunism.

În cazul României, inflaţia a atins nivelul de 17% în toamna lui 2022, producătorii, transportatorii, retailerii, toţi vorbind în cor de creşteri de preţuri pe bandă rulantă. Pentru 2023, ei se aşteaptă ca inflaţia să continue să fie o problemă, cu efecte asupra consumului privat. Totuşi, ritmul de majorare a preţurilor se va tempera.

„Intensitatea inflaţiei vă scădea începând cu anul 2023. În pofida tuturor evenimentelor, vedem anul cu optimism (…)”, spune Daniel Gross, CEO-ul Penny România, un discounter german ce are local peste 300 de magazine.

De altfel, în pofida problemelor cu care s-a confruntat România în ultimii 15 ani, retailerii, mai ales cei din comerţul modern cu dominantă alimentară, dar nu numai, şi-au continuat investiţiile. Fie criză economică, fie pandemie, fie boom, lanţurile de supermarketuri, hipermarketuri, magazine de discount sau proximitate modernă au deschis anual sute de noi unităţi, scoţând din buzunare sute de milioane de euro.

Retailerii internaţionali au pariat pe România pe de-o parte deoarece piaţa locală se află la coada clasamentului european din punct de vedere al densităţii comerciale. Pe de altă parte însă, aceşti retaileri au fost încurajaţi în demersul lor de apetitul românilor pentru consum, mai ales în perioada 2015-2021. Creşterea salariilor şi a nivelului de trai s-au văzut la shopping. Inclusiv în pandemie, oamenii au stat pe cash şi au cheltuit.

În 2022 însă, preţurile au crescut mai repede decât salariile, aşa că oamenii au devenit mai prudenţi. Ei au început să caute oferte, promoţii, produse mai ieftine sau în ambalaje mai mici.

În primele zece luni din an (ultimele date disponibile), consumul privat a crescut cu 4,5% faţă de perioada similară din 2021, potrivit INS. Datele sunt deflatate, deci e vorba de creşterea în număr de bucăţi, nu în valoare.

Primele semne ale schimbării comportamentului de consum au apărut în toamnă, deşi timid, odată cu începerea anului şcolar şi cu terminarea vacanţelor. Au urmat primele facturi majorate, dar şi sărbătorile de iarnă care au adus un decembrie bun, fără restricţii de niciun fel.

„Luna decembrie a fost, ca vânzări, chiar peste nivelul din 2019. Oamenii au simţit nevoia să revină în malluri, în magazinele fizice. Comparativ cu 2021 vedem o creştere, a contat faptul că au fost eliminate restricţiile de intrare în malluri. După doi ani de pandemie, oamenii au revenit la shopping real, nu doar virtual”, spune Dan Ostahie, fondatorul Altex, liderul comerţului electroIT din România.

În 2023, problemele economice actuale se vor vedea mai evident în consum, cred oamenii de afaceri. Totuşi, ei rămân optimişti.

„Criza pe care o vedem este una reală. Ea se va manifesta mai concret în prima parte a anului 2023. Totuşi, cred că lucrurile arată bine pentru România, economia e pe trend ascendent, avem motive de optimism moderat când vine vorba de dezvoltarea businessului”, adaugă Dan Ostahie.

Astfel, marii retaileri vorbesc în continuare de expansiune şi de dezvoltare. Ei privesc România ca un pariu pe termen lung, dar cred că nici situaţia pe termen scurt nu este atât de dramatică.

„În România am întâlnit o expresie care îmi place mult – «tot răul spre bine». Avem în plan deschiderea a cel puţin zece magazine şi modernizarea altor zece. Vom continua să investim în România”, spune Marco Hoessl, CEO-ul Kaufland România şi Moldova.

PREVIZIUNI:

► Mărcile private vor continua să câştige teren dat fiind că oamenii vor fi în continuare atenţi la modul în care îşi cheltuie banii. Produsele ce poartă mărci precum Pilos, K-Classic sau Gusturi Româneşti ajunseseră la jumătatea lui 2022 (cele mai recente date) să aibă 25% cotă de piaţă din vânzările de bunuri FMCG în valoare. Principalul avantaj al acestor mărci create de retaileri îl reprezintă preţul cu până la 30% mai mic decât al brandurilor consacrate.

► Ritmul de creştere al consumului privat va încetini puternic, după ce în 2021 avansul a depăşit 10%, iar anul trecut (în primele 10 luni, cele mai recente date) plusul s-a oprit la aproape jumătate (4,5%). Prudenţa oamenilor când vine vorba de cum îşi cheltuie banii şi inflaţia care va continua să fie o problemă vor trage în jos apetitul pentru shopping.

► Preţurile vor continua să crească, dar ritmul va fi mai lent ca în 2022. Inflaţia va fi şi în 2023 o problemă, aşa că nivelul preţurilor din pandemie (considerat a fi cel mai redus) va fi – multă vreme – doar o amintire.

► Stocurile rămân o problemă principală a mediului de business, doar că din prea puţine produse – cum s-a întâmplat în pandemie -, au devenit prea multe şi acum ele încarcă depozitele şi bilanţurile companiilor. Tocmai de aceea, ritmul de creştere al preţurilor va încetini.

► Retailerii, mai ales cei din comerţul modern, vor continua să deschidă magazine, în special de dimensiuni mai mici. Anual, în ultimii circa 10-15 ani, s-au deschis, în medie 250-350 de unităţi noi.

PROVOCAREA ANULUI 2023 în retail:

Companiile va trebui să găsească o modalitate prin care să jongleze cu inflaţia, cu stocurile mari şi cu un consum tot mai anemic. Cele trei probleme ce se suprapun ca timp determină jucătorii din retail să lucreze cu mai multe scenarii în paralel.

De unde ar putea veni surpriza?

Economia României ar putea să facă o surpriză frumoasă – după modelul Poloniei în criza precedentă – şi astfel consumul să rămână pe plus. Totuşi, un apetit crescut de consum poate alimenta inflaţia.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/