Prevenție versus tratament în infecția cu SARS-CoV-2. Cât ar putea costa tratarea unui caz de COVID-19?

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Prevenția este un element-cheie, indiferent de patologie, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Doctorul a postat o serie de cifre, preluate din surse oficiale, atât cu privire la diferitele forme de profilaxie în infecția cu SARS-CoV-2, cât și la felul în care a fost gestionată pandemia în diferite țări, comparativ cu România.

Textul a fost publicat pe pagina de Facebook City Doctors, comunitatea care a luat naștere la începutul pandemiei, la inițiativa medicului Virgil Musta.

„Am considerat că este momentul să postez niște date, fără să spun neapărat «vaccinează-te». Ci să vin cu niște date de pe site-uri oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică, ale Organizației Mondiale a Sănătății, ale CDC-ului, care cumva ne aduc experiența ultimelor luni din pandemie când în Europa din păcate a apărut valul al patrulea. Statisticile sunt foarte relevante. Arată diferența dintre statele care au vaccinat mult și cele în care nu s-a vaccinat mult și a început să crească numărul de cazuri. Arată că metodele de prevenție sunt cele mai eficiente în ținerea în control a pandemiei și nu spitalizarea.”, a spus medicul Virgil Musta.

România nu s-a mai confruntat cu un număr atât de mare de îmbolnăviri cauzate de o boală infecto-contagioasă și cu o rată așa mare de deces, susține Virgil Musta. Astfel, prevenția este cea mai bună armă și din punctul de vedere al costurilor, în comparație cu tratamentul bolii COVID-19.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Încă de la început am susținut că războiul nu se câștigă în spital. În orice boală prevenția este mai bună decât tratamentul. Pentru că tratamentul șchioapătă, este mai scump, prevenția este mai ușoară, mai ieftină și pentru societate este mai ușor de suportat. Vă dau câteva cifre. Ca să previi în infecția SARS-CoV-2 poți să faci vaccin. Ceea ce înseamnă 20 de euro. Atât este aproximativ media pe vaccin. Un caz de boală costă de la zeci de lei până la sute de mii de lei. Am avut și 300.000 de lei caz internat în Terapie Intensivă. Eu cred că toată lumea dorește să ne relansăm din punct de vedere economic, al nivelului de trai. De un an și jumătate medicii sunt epuizați pentru că permanent trebuie să lupte cu acest virus parșiv. Am zis că poate reușim să convingem oamenii, nu să le spunem să se vaccineze, ci să le arătăm care sunt măsurile de prevenție prin date pe care nu le spun eu, nu le spune vreun profesor cu un interes sau altul. Sunt date preluate de pe instituțiile acreditate și abilitate.”, a spus Virgil Musta.

Potrivit statisticilor, de la începutul pandemiei și până în 8 august 2021, în România au fost confirmate 1.084.919 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 96.65% s-au vindecat (1.048.548 persoane), 0,19% sunt încă în luptă cu boala, (2.055 persoane) și 3,16% au decedat (34.316 persoane).

„Sistemul este mai bine pregătit, dar nu suntem la nivelul sistemelor din străinătate. Nu putem să ajungem la nivelul standardelor spitalelor și a sistemelor de sănătate din Anglia, Franța. Noi am fost mai precauți. Aveam și experiența lor în față. De aceea am venit și cu aceste date. Nu insist ca lumea să se vaccineze, dar insist ca lumea să citească aceste date și să analizeze. Să ia o decizie pentru că fiecare trebuie să fie responsabil în ceea ce face și să își asume acțiunea.”, a mai spus Virgil Musta.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/