Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat marți un nou seminar de informare destinat agenților economici. De data aceasta, evenimentul a fost unul prin care firmele să afle informații în primul rând pentru a preveni amenzile, deoarece au participat reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Direcției de Sănătate Publică.
Seminarul este al cincilea organizat de CCIAT în acest an. În ceea ce privește tematica specifică, reprezentanții instituțiilor, dar și președintele executiv CCIAT, Florica Chiriță, au precizat că, în general, firmele fără probleme se informează mereu de la astfel de seminarii, în timp ce agenții economici cu probleme „persistă” în erori și dezinteres față de astfel de seminarii. „Evenimentul vine în sprijinul tuturor agenților economici. Cred că nu e un domeniu de activitate unde să nu fie nevoie de cele trei instituții. Noi organizăm seminarii pentru informare și instruire datorită protocolului cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean, în ceea ce privește serviciile deconcentrate. Dacă nu facem prevenție, atunci ce?”, a precizat Florina Chiriță, președinte executiv al CCIAT.
Reprezentanții celor trei instituții prezente la seminarul de marți, organizat la Centrul Regional de Afaceri, au precizat că scopul principal este prevenirea neregulilor, nu aplicarea de sancțiuni. „Doresc să fie o discuție interactivă. Este important să aflăm și să fim în cunoștință de cauză cu agenții economici și totodată să le oferim soluțiile legale. Este prioritară consilierea agenților economici pentru că instituția nu are ca scop sancționarea, ci prevenirea. Informarea îi ajută pe agenții economici bine intenționați să evite încălcarea normelor legale”, a precizat Sorin Șușanu, comisar-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest.
Și la acest seminar s-a atins problema lipsei de forță de muncă din Timiș
Participanții au aflat și de modificările legislative din domeniu, chiar dacă nu sunt foarte numeroase. „Foarte multe noutăți în domeniu nu există. Legislația a rămas cam aceeași în ultimii ani, dar vrem să trecem în revistă o dată în plus condițiile de autorizare și de înregistrare a agenților economici. Bineînțeles, așteptăm discuții interactive, pentru că este foarte important să avem un feed-back din partea operatorilor economici. Sunt multe probleme ce țin de dinamica populației, lipsa forței de muncă. În Timiș există un flux de populație din alte zone ale țării, care fie tranzitează, fie merge mai departe. Principala problemă este fluctuația forței de muncă”, a precizat Adrian Popa, Șef Serviciu Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată din cadrul Direcție Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au precizat că Timișul este un județ în care au fost mai puține probleme precum infecții nosocomiale sau toxiinfecții alimentare. „Sunt foarte multe lucruri de făcut, dar ne mândrim cu faptul că la instituțiile sanitare nu avem infecții nosocomiale, pentru că s-au luat măsuri din timp. Nu avem incidente în domeniul sănătății publice, nu am avut focare de toxiinfecții alimentare. Așa, puțini cum suntem, colegii ne-am făcut datoria”, a precizat Mihai Pupăzan, director-executiv adjunct de Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică. Pupăzan a precizat că DSP Timiș are doar 15 inspectori, deși ar fi nevoie de 27.