Pesta porcină a dispărut din comuna timișeană Belinț! La Bârna, încă se menține carantina

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat închiderea focarului de pestă porcină africană din Belinţ. Focarul de la Belinţ este primul declarat închis, însă cel de la Bârna rămâne încă sub supravegherea medicilor veterinari.

„A fost constatată absența bolii având în vedere examenele de laborator negative, respectiv examenul clinic al suinelor din zona de protecție și supraveghere. În zona focarului au fost instituite două perimetre speciale, unul de protecţie şi unul de supraveghere. Primul, cel mai apropiat de focar, a necesitat examinarea clinică a 761 de porci, din 147 de exploataţii. În zona de supraveghere, una mai largă, au fost verificate 2.525 de animale, acestea provenind din 488 de exploataţii, la toate animalele au fost efectuate teste de sânge”, au precizat reprezentanții DSVSA Timiş.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Restricţiile sanitar-veterinare ale porcilor vii din zonele amintite au fost ridicate începând cu 28 martie. În schimb, transportul animalelor se va putea realiza doar cu respectarea anumitor condiţii: suinele să fie identificate, mişcarea acestora să se facă după solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timiş, documentele sanitar veterinare vor fi întocmite de către medicul veterinar de liberă practică, împuternicit de la circumscripţia Sanitar Veterinară de Asistenţă. Măsurile și restricțiile sanitare au fost ridicate după 56 de zile de la ultimul caz de boală descoperit.