Numărul celor care au căzut victimă unor infracțiuni pe parcursul anului trecut a fost mai mic decât în anii precedenți, ceea ce înseamnă că prevenirea acestui segment din populație a avut un efect vizibil.
Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin se ocupă îndeaproape de acea parte dintre cărășeni care prezintă risc mai mare să fie victimele infractorilor, dintre aceștia făcând parte și vârstnicii. Prin programe de prevenire, oamenii legii au ieșit în stradă, în contact direct cu cetățenii, și astfel au reușit nu doar să-i informeze, ci și să stea de vorbă cu aceștia despre temerile lor.
În evidența poliției județene se află toate persoanele potențial-victimale, numărul acestora depășind 1800 pe anul trecut, dintre care doar puțin peste 400 se află în mediul urban. Tocmai de aceea, polițiștii din mediul rural au luat parte și ei la acțiunile de prevenire organizate în județ. „Toate persoanele aflate în evidența poliției au fost instruite antiinfracțional pe bază de proces verbal pentru a nu deveni victime ale infracționalitățiilor”, precizează comisar șef dr. Grigore Stolojescu, șeful IPJ, într-un raport de informare întocmit pentru ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din județ.
Chiar și așa, șapte dintre persoanele ce au asistat la cursurile de prevenire au ajuns pe mâna infractorilor. „Pe parcursul anului, deși au participat la activitățile de instruire, șapte persoane nu și-au însușit măsurile preventive prezentate, fapt ce a dus la transformarea lor în victime ale infracționalității”, subliniază comisarul șef dr. Grigore Stolojescu.
Acțiunile de acest gen vor continua și în anul 2013, tocmai pentru ca persoanele ce pot fi mai ușor victime să fie conștiente de tot ce trebuie să facă pentru a trăi în siguranță.