Prețul unui obiectiv istoric „înghițit” de vreme: 10.000 de euro!

Nu puțini sunt aceia care în drum spre Lacul Secu sau Văliug, pe strada Zimbrului din Reșița, au avut ocazia să „admire” o clădire degradată, plină de antene satelit. Atmosfera sumbră de acolo, chiar și în miezul zilei, a determinat administrația să ia măsuri.

Masiva clădire din piatră a Morii Juracsek a fost numită astfel după vechiul său proprietar, unul dintre conducătorii oraşului în timpul Revoluţiei de la 1848. Este una dintre cele mai bătrâne clădiri din Reşiţa, astăzi fiind, din păcate, într-o stare avansată de degradare. Plină de oameni cu probleme sociale, la fel ca în multe alte locații din oraș, nici accidentele n-au lipsit din cauză că din clădire se mai desprinde câte o bucată. Mâncată de vreme și nepăsare, niciuna dintre administrațiile care au condus orașul până acum nu s-a gândit să salveze obiectivul sau să îl introducă în circuitul turistic, mai ales că Moara Juracsek stă chiar în drumul miilor de turiști care vara iau cu asalt pontonul de la Văliug, iar iarna pârtiile de pe Muntele Semenic.

Acum este prea degradată să mai fie salvată, iar oficialii locali se gândesc să scape de titlul de clădire monument, pentru că, în afară de nume, țiganii care locuiesc acolo au distrus-o în totalitate. Prin urmare, planurile s-au schimbat.

Este un obiectiv, o construcție socială din Reșița care a aparținut unei societăți care a intrat în faliment. Ca și la Mociur, noi am făcut niște pași, în sensul că am stabilit o sumă în funcție de evaluarea realizată de o firmă agreată de Direcția de Administrare a Patrimoniului și atunci vom vedea dacă dintr-un proiect făcut pe fonduri guvernamentale sau din fonduri europene există șanse pentru modernizarea clădirii, să creăm condiții după ce se face acea apartamentare, pentru că locatarii de acolo au și anumite responsabilități. Este o zonă rău famată și nu puteam interveni pentru că nu eram proprietari”, a spus primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, în urma ședinței de consiliu local.

În această perioadă se face apartamentarea clădirii și identificarea locatarilor care locuiesc acolo. Clădirea a costat 10.000 de euro, iar destinația i se va păstra.  „I-aș schimba și titlul din clădire monument, dar în afară de fațadă nu are nimic acea clădire. Fac tot posibilul să vin cu explicații, cred că s-ar impune lucrul acesta”, a adăugat edilul-șef.

FOTO: panoramio.com

Comments

  1. VASILIU MIRCEA PAUL says:

    Limbaj impecabil de lemn… căzut în capul pădurarului Nr.1. Înțelegeți ceva dacă puteți.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/