Preţul energiei electrice, majorat cu aproape 10 la sută?

Comitetul de Reglementare al ANRE a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate la energia electrică (10% din totalul livrat populației) și majorarea cu 8,53% a tarifelor concurențiale (90% din total). Cele două măsuri ar putea conduce la o majorare cu până la 8% a energiei facturate, informează Mediafax.

„Clienții care primesc 10% energie reglementată – al cărei tarif scade cu 5,16% – și 90% energie de pe piața concurențială – al cărei tarif crește cu 8,53% – vor plăti cu până la 8% mai mult, de la 1 iulie”, au explicat pentru Mediafax reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind „modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an”, se arată într-un comunicat transmis vineri de ANRE. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici.

Totodată, Comitetul a decis „avizarea tarifelor de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal”. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială.

Pe această piață, „prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arată în comunicatul ANRE.