Autoritățile locale din comuna Topolovățu Mare vor să construiască un parc fotovoltaic în localitate ca să reducă facturile plătite pentru curentul electric. Din cauza creșterii prețurilor la utilități, primarul spune că întâmpină greutăți în achitarea la timp a facturilor.
Creșterile prețurilor pentru furnizarea energiei electrice precum și cele la materialele de construcții au dus la creșteri substanțiale ale facturilor, a spus primarul comunei Topolovățu Mare, mai ales că acestea nu au fost estimate atunci când s-a stabilit bugetul local pentru acest an.
„Spre exemplu, noi am avut un proiect prin AFIR, unde, la o factură de 1.400.000 de lei s-a adăugat prin acel coeficient încă 247.000 de lei, ceea ce pentru o primărie mică este enorm. Practic, au dat o lege de ajustare, dar nu au dat finanțările. Chiar și mie mi-a fost sugerat inclusiv de la serviciul de contabilitate să facem economii prin oprirea iluminatului pe timpul nopții și prin alte măsuri care nu sunt practic pe placul cetățeanului. Lovim tot în oameni prin aceste măsuri care pot să ducă ulterior la spargeri și alte minuni. Nu vom lua aceste măsuri. Eu zic că pot avea un efect de bumerang și consider că nu cetățenii sunt vinovați de aceste creșteri de prețuri. La sfârșitul lunii ne expiră contractul pe partea de energie, eram pe bursă, și am înțeles de la celelalte primării care au ieșit pe bursă pentru cumpărarea energiei electrice că nu s-a prezentat niciun furnizor ceea ce pune semne mari de îndoială. O să ajungem să apelăm tot la furnizori de ultimă instanță și asta înseamnă automat prețuri mult mai mari.”, a declarat primarul Ovidiu Doța.
Soluția, a mai spus primarul, trebuia să fie dată de Guvern înainte de legea de creștere a prețurilor.
„Toată lumea e conștientă că războiul a adus aceste prețuri. Noi avem de gând, prin construirea unui parc fotovoltaic, să ne producem energia electrică. Avem terenul disponibil și avem un parteneriat cu o firmă din București. Vrem să depunem pe PNRR proiect pentru accesarea unor fonduri ca să diminuăm consumul și pentru ca automat prețul să fie mult mai convenabil.”, a mai explicat edilul local.
Pe de altă parte, edilul local a cerut deja ajutor Guvernului. A depus la Prefectura Timiș o solicitare de alocare de fonduri din rezerva bugetară, aproximativ 1,3 milioane de lei, pentru cofinanțarea unor proiecte locale și cheltuieli curente.