Preț de trei ori mai mare pentru gunoi

Comisarii Gărzii de Mediu au dat starul unor ample controale la primăriile din Caraș-Severin. Asta pentru că Uniunea Europeană a închis mai multe gropi de gunoi, iar anul acesta urmează să se închidă și ultimele două. Rezultatul se va reflecta într-un preț de trei ori mai mare decât la ora actuală, pe care trebuie să îl suporte cetățeanul.

Cărășenii vor simți pe propriul buzunar neputința autorităților. Ultimele două gropi neconforme de gunoi, de la Oravița și Moldova-Nouă, se închid în luna iunie a acestui an. Urmările sunt cât se poate de neplăcute. În primul rând, pentru că oamenii din tot județul trebuie să suporte costul transportului în județele învecinate. Variantele de depozitare sunt: Timiș, Mehedinți sau Hunedoara. Dacă luăm ca exemplu depozitarea gunoiului în localitatea Făget, la un simplu calcul, prețul se triplează de trei ori pe an pentru o singură persoană. Oficialii de la Garda de Mediu explică faptul că în prezent un cărășean plătește, în medie, 27 de euro pe an, însă în cazul în care gropile se închid, costurile vor ajunge la 87 de euro de persoană.

Soluții inexistente
Dacă autoritățile estimează faptul că într-un an sunt gata lucrările la groapa ecologică de gunoi, până atunci soluții legale nu prea există. Singura cale ar fi obținerea autorizației pentru redeschiderea gropilor închise. „Oțelu-Roșu este într-un stadiu avansat ca să redeschidă groapa închisă anul trecut, iar aceeași procedură a început-o și edilul de la Bocșa, însă este într-un stadiu incipient cu documentația. În plus, o altă soluție ar fi punerea pe picioare a sistemului de balotare a deșeurilor de la Reșița, însă acolo primarii nu colaborează, iar sistemul nu este funcțional nici până la această oră”, a spus Marius Cârpean, comisarul-șef al Gărzii de Mediu din Caraș-Severin.

Acesta este optimist și crede că proiectul de mediu privind înființarea gropii ecologice de la Lupac devine funcțional în viitorul apropiat, astfel că toate problemele se vor șterge cu buretele. Până atunci, oamenii trebuie să strângă din dinți și să renunțe la o parte consistentă din bugetul familiei, ca să plătească pentru nepăsarea primarilor.

Comments

  1. Chung Norris says:

    Camacho ce draci ti-ai facut la fizionomie? arati ca dupa un sejur la glumetii de la Gataia cu perspective de Hannibal Lecter. da halatu, halatu e de la Lacoste si coste scump?