Presiuni în Teatrul de Vest din Reșița! Romeo Dunca: „Mai bine ajută-ne și dă-ți demisia!”

Fără o documentare prealabilă, fără să consulte pe nimeni din teatru, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și primarul Reșiței i-au sugerat managerului Teatrului de Vest că ar fi mai bine să le dea o mână de ajutor și să plece. Totul pentru ca pe post să vină Dan Mirea, fost director artistic, plecat din teatru cu mare scandal și în urma unor procese.

Faptele au fost relatate de Florin Ionescu, provocat de actrița Camelia Ghinea, în cadrul unei conferințe de presă care avea ca temă anunțarea a două premiere noi. Se pare că managerul trebuie să facă un pas în spate. Sau chiar mai mulți, având în vedere că demisia lui ar însemna și plecarea din teatru. Concret, povestește Ionescu, în 23 noiembrie a fost chemat la o întâlnire la care au participat Romeo Dunca, Ioan Popa, Ovidiu Rădoi, Darian Ciobanu (secretarul județului) și fostul său coleg din teatru, Dan Mirea. I s-a spus să le dea o mână de ajutor și să plece de bună-voie de la conducerea Teatrului de Vest Reșița, chiar dacă a câștigat postul prin concurs, mandatul său fiind valabil până în luna noiembrie 2021.

„Acum 3 săptămâni și 3 zile, pe 23 noiembrie, am fost convocat de primarul Ioan Popa. Dan Mirea se afla la dreapta președintelui. A fost dat afară disciplinar, a fost anchetat de trei comisii de disciplină și a fost dat afară din motive de repetate absențe nemotivate, inclusiv de la spectacolele programate, de la repetiții, ceea ce a provocat întârzierea premierelor. Am fost pus acolo, oarecum în fața unui tribunal, în care eram judecat tocmai de acest fost angajat. Am fost pus în situația de a auzi minciunile domnului Mirea, cu care eu sunt obișnuit, nu mă mai miră deloc, am un proces privat de calomnie cu domnia sa, pe rol. Ce m-a mirat și m-a întristat, în egală măsură, a fost faptul că președintele credita minciunile pe care le spunea domnul Mirea, fără a-și dori să le probeze. L-am invitat atunci să vină în teatru, să discute cu angajații”, povestește managerul.

„Nu văd în ce calitate se afla în biroul președintelui atunci când era practic judecată poziția mea din Teatrul de Vest, cum nu văd foarte clar nici calitatea primarului acolo”

Una dintre principalele nemulțumiri ale primarului Ioan Popa ar fi fost faptul că Festivalul de Teatru pentru Copii „Lumea Poveștilor” s-a ținut anul acesta la Caransebeș, și nu la Reșița, la final de octombrie, în condițiile în care indicele de infectare cu COVID-19 din Reșița, de la acea vreme, nu permitea punerea în scenă a pieselor de teatru, fiind ales Caransebeșul tocmai pentru rata mai mică de infectare.

„La finalul acestei întâlniri mi s-a cerut demisia, în sensul că, aproape ad-litteram vă citez, domnul președinte a zis că ar fi bine dacă i-aș ajuta și aș părăsi postul pentru că își doresc o echipă nouă. Sper ca noutatea să nu fie tocmai domnul dat afară pe motive disciplinare”, mai spune Ionescu.

A mai existat un precedent când conducerea Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Teatrul de Vest, a avut îndoieli cu privire la situația tensionată din teatru. Mai exact, la a treia comisie de disciplină, vicepreședintele de atunci, Ionuț Popovici, a convocat o întâlnire cu întreg colectivul teatrului, tocmai pentru a vedea care este adevărul. După discuțiile cu angajații și la vederea filmărilor, spune Florin Ionescu, Ionuț Popovici a înțeles cum stau lucrurile.

Pe tema abaterilor disciplinare ale lui Dan Mirea, Teatrul de Vest a câștigat două procese, unul în primă instanță și al doilea la apel, amintește managerul. Instituția a făcut și două plângeri penale pe numele lui Mirea, deoarece, în timp ce la Reșița figura în concediu medical, repeta, în calitate de regizor, la Galați, existând și filmări în acest sens. Plângerile au fost depuse în urmă cu un an și jumătate, fără niciun răspuns până acum.

Își dă sau nu demisia Florin Ionescu?

Managerul va avea o discuție cu angajații săptămâna viitoare. „Dacă angajații vor considera că am fost un director rău, că nu mi-am făcut treaba, că Teatrul nu a performat în perioada asta, atunci fără ezitare am plecat. Mai trebuie să am o consultare cu cei doi copii ai mei, pe care sper să o pot avea de sărbători, pentru că e foarte importantă părerea lor. Așa că după sărbători o să iau o decizie. Dar dacă e să pun în balanță colectivul Teatrului și politicienii de la Consiliul Județean sau de unde or fi ei, nici nu are rost să vă spun… înțelegeți de partea cui sunt. E destul de urât că trăiesc vremuri în România în care politicul încearcă să se implice în teatru, exact cum era pe vremea când eu am început să merg la teatru, mă refer la anii de până în ’89”.

Întrebat dacă i s-a pus în vedere și ce se va întâmpla dacă nu va renunța la funcție, managerul a răspuns scurt: „Da, dar asta nu pot să spun”.

Managerul Florin Ionescu a avut până acum două evaluări privind activitatea sa managerială, iar la ambele a obținut note aproape de 10. Cea de-a treia evaluarea, programată pentru primăvara viitoare, s-ar putea totuși să nu fie la fel… „Domnul secretar Ciobanu a și spus că, dacă nu plec, va trebui să aștepte evaluarea, de unde trag concluzia că domnia sa deja cunoaște rezultatul evaluării mele de atunci”.

Sursă foto: Arhivă

Camelia Ghinea, cea mai veche actriță a Teatrului, nu vede cu ochi buni atitudinea liberalilor Romeo Dunca și Ioan Popa, arătându-se nemulțumită de faptul că actorii și ceilalți angajați nu au fost consultați cu privire la acest aspect:

„Mie mi s-ar părea corect ca discuțiile acestea să fie și de față cu noi. Pentru că, până una, alta, noi nu mergem nici la ușile Consiliului Județean, nici la cele ale Primăriei, nu avem drum deschis, și chiar dacă l-am avea, noi ne-am vedea de treabă tot pe scenă, pentru că asta e treaba noastră. Și ar fi frumos să se asculte părerile și de-o parte, și de alta. Dacă suntem față în față, înțelegem exact ceea ce trebuie înțeles. Aș face apel la o adunare, să vină cine a fost atunci la Consiliului Județean, să vină și domnul Dan Mirea, dacă încă are întrebări și nelămuriri vizavi de plecarea lui. Nu este normal să iei decizii ascultând un singur om care a plecat de un an și două luni din teatru. Iar activitatea în teatru a mers! Să nu uităm că a fost un an de pandemie, premierele s-au dat, s-a ținut festivalul. Asta în timp ce alte teatre și-au închis activitatea și nu lucrează decât online”, a subliniat Camelia Ghinea.

Deși a fost un an de pandemie, teatrul a performat. În 2020, Teatrul de Vest Reșița a bifat 7 premiere, două festivaluri (unul de dans contemporan stradal și unul pentru copii, a treia ediție), 4 participări la diverse festivaluri în Cluj, Deva, Timișoara și, pentru prima oară în istoria teatrului, instituția din Reșița a fost selectată să participe la Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești. Alte trei festivaluri la care ar fi trebuit să meargă actorii din Reșița s-au suspendat din cauza pandemiei. De asemenea, pe durata stării de urgență, au fost difuzate în mediul online 8 spectacole, 4 de copii și 4 de adulți, totalizând 33.500 de vizualizări.

În acest an, în ciuda restricțiilor impuse de coronavirus, încasările Teatrului de Vest s-au ridicat la 100.000 de lei din biletele vândute și participările la festivaluri. Anul trecut, instituția a avut încasări de 184.000 de lei, în condițiile în care, până la schimbarea managementului, maximul încasărilor a fost undeva la 80.000 de lei pe an.

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla detalii despre cele două premiere ale Teatrului de Vest, programate zilele viitoare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/