Presiuni ale Direcției Silvice pentru defrișări în rezervații și zona de protecție din Parcul Național Semenic!

Dr. Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, dezvăluie presiunile pe care Direcția Silvică Caraș-Severin le-a făcut pentru ca acest for coordonator al parcului să aprobe defrișări în zonele de protecție!

Acesta a fost filmat făcând aceste declarații chiar de către ONG-ul de protecția mediului Agent Green, iar interviul a fost postat pe pagina de Facebook Agent Green.

Silviu Constantin spune că, mereu, Direcția Silvică cerea aprobare pentru a efectua tăieri, fie în zona de protecție strictă a Parcului, fie în rezervații, cea mai tentantă fiind Rezervația Bârzăvița, cu o suprafață de 3.400 de hectare. „Au venit de la Direcția Silvică spunând că ei au plan și întrebând cine va plăti banii care reprezentau pierdere pentru că nu se realizează tăierea? Dar, repet, era vorba despre zone în care nu ar fi fost posibilă tăierea”, a explicat dr. Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Acesta spune că cei de la Direcția Silvică găseau mereu pretexte pentru diversele tăieri în Parcul Național. „Unul dintre ele era veșnicul atac al gândacilor de scoarță, ipidele”, mai spune Constantin. De altfel, acesta nu este singurul care susține acest fapt. Și senatorul Mihai Goțiu, în conferința de presă susținută la Reșița, afirma exact același lucru după vizita făcută în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului.

„Când vorbeam de presiuni mă refeream la adresele venite de la Direcția Silvică în care mi se cerea imperativ să dăm o decizie favorabilă pentru tăieri, fie în rezervații, fie în zona de protecție strictă, unde noi nu dădeam avizul. Se revenea cu o adresă, de fiecare dată” – dr. Silviu Constantin pentru Agent Green

Acesta susține că locurile preferate unde se cerea aviz de tăiere erau Rezervația Bârzăvița și Izvoarele Carașului, de cele mai multe ori invocându-se atacul ipidelor.

„Presiunile pentru continuarea exploatărilor în Rezervația Naturală Bârzăvița, din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, se intensifică. Sub pretextul continuării unui experiment silvic, Academia de Știinte Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești” a organizat recent la Bucuresti o așa-zisă dezbatere unde a solicitat continuarea tăierilor de arbori din rezervație. Alături de membrii Academiei, la eveniment au participat oficiali din Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Ministerul Apelor și Pădurilor, Romsilva, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și reprezentanți ai Administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului”, a anunțat Agent Green.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla răspunsul Direcției Silvice la aceste acuzații!

banner 970 x 250