Presiune în creştere pe producători! Cumpărătorii vor eco, agricultorii şi crescătorii de animale se conformează

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

La piaţă ori în supermarket, un cumpărător se îndreaptă spre legume şi fructe ori spre carne şi produse lactate, dar caută tot mai hotărât etichetele eco. Tot mai mulţi agricultori cărăşeni sunt, prin urmare, interesaţi de certificarea calităţii produselor lor.

Agricultura ecologică a prins rădăcini în Caraş-Severin şi este promovată ca fiind un domeniu cu potenţial mare. Pe de altă parte, incoerenţa politicilor pentru agricultura ecologică nu a făcut altceva decât să blocheze, astfel că, în ciuda potenţialului mult trâmbiţat, numărul fermierilor ecologici este încă mic. Şi totuşi, cumpărătorii tot mai bine informaţi, dar şi dornici de a fi în trend, deschiderea către piaţa europeană, mult mai bine reglementată, şi presiunea crescândă a hypermaketurilor îi determină pe ţărani să solicite la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală înregistrarea ca operator în agricultura ecologică.

,,Până în 18 august s-au înregistrat la DADR Caraş-Severin 1272 de operatori în agricultura ecologică. Au fost şi ani cu peste 2000 de cereri de înregistrare, dar şi ani cu mai puţini”, am aflat de la Mariana Brujan. Cele mai interesante ramuri agricole spre care se îndreaptă cu precădere cărăşenii doritori de certificare ecologică sunt păşunile, fâneţele şi culturile cu plante de nutreţ. Abia apoi urmează legumele, iar pentru fructe sunt puţini cei interesaţi de producţia ecologică.

1000x100 (3)

Fermierilor, în special celor mici şi mijlocii, specialiştii le recomandă să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică în anul 2014, până la 29 august – data limită până când se pot depune şi cereri pentru obţinerea sprijinului financiar conform H.G. nr. 759/2010, care va fi plătit până la 30 iunie 2015.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/