Liberalul Mihai Minea, omul pentru care se făcuseră cărțile să preia șefia societății Transal a municipalității caransebeșene, vorbește de vremuri de tristă amintire atunci când descrie modul în care Marcel Vela conduce fialiala PNL Caraș-Severin.
Cu complicitatea a doi consilieri locali liberali, PSD a inițiat schimbarea directorului Ovidiu Chimigeriu de la Transal Caransebeș. Acesta e protejat deocamdată de concediul medical în care a intrat imediat după schimbarea majorității în Consiliul Local Caransebeș, iar liberalii s-au repliat. Adunarea Generală de astăzi, programată exact la ora la care aleșii locali au fost chemați în Ședință Extraordinară, e deocamdată sub semnul întrebării. A fost sau nu statutară?! Mihai Minea, ales director adjunct, spune că da. Liberalii susțin că nu. „Doamna Călțun efectiv ne-a dat afară, inclusiv pe membrii AGA. Ședința AGA a fost convocată și ținută legal. Nu cred că se poate contesta ceva”, a explicat Minea.
Ionela Călțun, directorul economic al Transal, e acuzată în termeni duri de Minea, care are însă mai puține lucruri să-i reproșeze managerului Chimigeriu. „Lipsa de experiență a lui Chimigeriu uneori se vede. Lucrăm ca la mijloc de secol XX, acest lucru îl consider defectuos. Există suspiciuni rezonabile că anumită parte a conducerii din Transal merge cu acest management, de la defectuos către altă latură, pe care nu e treaba mea să o descopăr. Ovidiu Chimigeriu este colegul meu, singurul lucru pe care pot să-l arăt despre el este lipsa de experiență și să spun că aruncarea lui într-o funcție fără a avea cât de cât legătură cu asta mi s-a părut hazardată, dar am fost alături de el. Gestionarea proastă și situația societății, care e pe muchie de cuțit, sunt cauzate de activitatea directoarei economice, doamna Călțun!”, a afirmat Mihai Minea.
Potrivit acestuia, suspiciunile rezonabile se referă la transportul gunoiului în localități care presupun costuri ridicate, în condițiile în care ar fi existat și soluții mai puțin costisitoare, precum și la decontarea acelorași sume de bani pentru transport în gol ca la cursele camioanelor pline cu deșeuri. „Mai mult, acele firme primeau și motorina de la noi, lucru care mi se pare ilegal. S-a făcut un contract cu o firmă cu o penalitate la întârziere pe care poate doar cămătarii o mai practică. S-a semnat cu ochii închiși. În loc să se plătească facturile, din 2016 nu s-a mai plătit. Am pierdut procesul și avem de achitat mai bine de jumătate de milion de lei! Această societate ar trebui să aibă profit, nu e treaba mea să spun dacă la Transal e o schemă de fraudare a banilor publici”, mai spune Minea, care o consideră pe Ionela Călțun un executant disciplinat. Cine e atunci dirijorul?! „Dacă nu ar fi flatant, aș spune că e executantul marelui maestru al combinațiilor. Poate că într-o zi lucrurile se vor dezvălui”, a răspuns același Minea.
Dar cine e atunci „marele maestru al combinațiilor”?! „Fac politică de ceva ani, în fiecare partid există un lider maxim. I-am cunoscut pe toți liderii din județ, dar la început de mileniu III, libertatea pe care o primim este să ascultăm ce ni se impune și, dacă nu vrem, suntem liberi să plecăm. Mi se pare că cei tineri trebuie să-și ia destinele în mână. Și pe vremea lui Ceaușescu puteai să critici pe cineva din PCR, dar nu puteai să critici partidul. Acum, cred că e mai liber decât atunci. Sunt dizolvat din organizația locală pentru că am avut inspirația să nu fiu de acord cu modul în care se procedează cu primarul Borcean. Dacă era ajutat de noi, nu cum se întâmplă acum, se puteau face lucruri foarte importante în oraș. De ce se negociază îndepărtarea dânsului, de ce se negociază funcții importante pentru Transal? Oferta de funcții pentru alții a fost condiționată de regândirea consilierilor liberali vizavi de validarea celor doi. Nu mă aștept la repercusiuni pentru că nu am greșit cu nimic față de PNL, eu vreau să ajut PNL-ul. Vreau să fac parte din această echipă în continuare, dar la început de mileniu III, libertatea noastră înseamă fie să ascultăm de liderul maxim, fie putem pleca!”, a lovit Minea, fără să-i rostească numele, în președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela.
Și Minea nu s-a oprit aici: „Am fost omul de încredere al lui Sorin Frunzăverde, este un om extraordinar. Acolo cine executa ordine sau făcea alte lucruri își dorea acest lucru. Cei care nu-și doreau asta au stabilit cu Sorin Frunzăverde o relație foarte elegantă și prietenească. Niciodată Sorin Frunzăverde nu m-a umilit, niciodată nu a încercat să facă acest lucru. Da, a făcut-o Marcel Vela!”
Liderul PNL Caraș-Severin e ocupat cu campania pentru europarlamentare, dar a auzit fiecare cuvânt rostit de Mihai Minea. S-a rezumat la doar câteva cuvinte: „Nu dau replici la declarații, jigniri și diversiuni de campanie electorală gândite și regizate cu mai mulți rivali politici ai PNL!”