„EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” , cea de-a treia carte a Președintelui Klaus Iohannis, reprezintă o invitație la dezbatere, la analiză și cunoaștere și oferă instrumente care să le contureze cititorilor o poziție articulată față de Uniune și față de viitorul ei.
Apărută recent la Curtea Veche Publishing, cartea ce poartă semnătura primului om în stat a fost lansată vineri, la Timișoara. Volumul este un ghid care prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituțiilor care o definesc, a valorilor ei și a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent. Totodată, cartea prezintă beneficiile pe care le are România în contextul apartenenței la proiectul comunitar.
„Eu sunt pro-european declarat și convins, lucru pe care l-am spus și în campanie și după aceea, de foarte multe ori. Am rămas foarte, foarte surprins că această afirmație a fost remarcată de foarte multă lume. (…) Iată că am ajuns din paradigma în care toată lumea a fost pro-europeană, în paradigma în care nu ești chiar mainstream când spui că ești pro-european. Acest lucru nu mi-a plăcut, recunosc. (…) Am decis să scriu o carte, o carte despre Europa, dar o carte despre Europa nu este despre alții, o carte despre Europa este despre noi. Noi suntem Europa”, a declarat președintele României.
Cartea Președintelui Klaus Iohannis este un gest necesar în anul în care România a preluat Președinția Consiliului Uniunii, precum și în contextul unei Europe determinate să devină din ce în ce mai conștientă de rolurile sale strategice ca urmare a frământărilor care îi pun la încercare din interior idealul de unitate.
„Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori și teme politice relevante pentru constructul european. Intenția mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicații concise și răspunsuri la întrebări esențiale, dar sensibile, care preocupă un număr mare de cetățeni și care pot genera confuzii. Întrebările la care am încercat să ofer răspunsuri în această carte sunt foarte variate, iar ele încep de la legitimitatea noastră istorică de a aparține spațiului comunitar și se încheie cu modul în care ne proiectăm prezența în Uniune, în viitoarea perioadă. De asemenea, ele au la bază convingerea că este de datoria politicienilor să informeze propriii cetățeni despre modul de funcționare al mecanismelor politice și despre marile teme care solicită, astăzi, atenția lumii întregi”, afirmă Klaus Iohannis în introducerea cărții.
Deși toată lumea știe câte ceva despre Uniunea Europeană, cartea acoperă nevoia unui ghid structurat, echilibrat și concis, care să răspundă într-o manieră accesibilă unui întreg spectru de întrebări și care să abordeze de la cele mai simple noțiuni și informații istorice despre proiectul comunitar, până la aspectele problematice pe care le implică în prezent punerea în act a idealurilor sale.
„Dacă vreți, într-un fel, este o poveste a României în Europa sau a Europei în România. Am inclus, fără să fie vreun tratat de specialitate, chestiuni europene, de Uniunea Europeană (…) însă, mi-am permis să exced un pic cadrul strict al Uniunii Europene și am abordat și teme care apar în discuția despre Europa și în politica noastră, și în discuții informale. Am câteva referiri de exemplu despre NATO, despre viitorul nostru în NATO, despre schimbările de climă, care nu sunt doar o chestiune europeană, dar noi în Europa vrem să fim printre cei care promovează cel mai puternic măsurile care vin să stopeze schimbările climatice. Acestea și multe alte lucruri le puteți găsi aici. Ce nu puteți să găsiți, decât într-o aluzie sau două, este politica noastră, cea neplăcută”, spune Klaus Iohannis.
La moment de răscruce, Klaus Iohannis explică valorile care definesc Uniunea Europeană și care au dus la cea mai lungă perioadă de pace din istoria continentului, importanța Flancului Estic, dar și ce implică pentru România apartenența la proiectul comunitar, într-o pledoarie convingătoare pentru spirit civic și responsabilitate. Astfel, cartea urmărește o mai bună înțelegere a proiectului european de către cetățeni, prin prezentarea unor teme și concepte de bază pentru politica europeană, precum și prin descrieri, argumente și explicații legate de UE și rolurile acesteia.