Președintele Hurduzeu recunoaște incompetența din Consiliul Județean!

Silviu Hurduzeu a lovit ieri dur în Sorin Frunzăverde și în toți ceilalți care s-au aflat de-a lungul vremii la conducerea administrației județene după ce vânzarea cazinoului din Herculane a fost blocată!

Șeful administrației locale le-a propus consilierilor județeni să-și exprime votul cu privire la neexercitarea dreptului de preemțiune la vânzarea cazinoului din Băile Herculane, monument istoric de cea mai importantă categorie. Concret, Silviu Hurduzeu le-a propus aleșilor județeni să dea posibilitatea actualului proprietar, Alexandrina Verbițchi, să vândă jumătate de clădire altui privat.

„Ne mai interesează ceva în județul acesta?!”

leader board 728 x 90 px

Liberalul Ioan Cojocariu a intervenit însă, considerând că o astfel de bijuterie arhitectonică ar trebui să genereze interes pentru Consiliul Județean. Nu de alta, dar ar fi păcat să se plimbe în continuare de la un privat la altul și să rămână în paragină. „Pe noi ne mai interesează ceva în județul acesta?! Pentru că acest monument istoric, cândva fala stațiunii, ar putea fi reabilitat, ne gândim la accesarea unor fonduri europene, de care doar Consiliul Județean e capabil. Să dăm o șansă stațiunii și să ne exprimăm dreptul de preemțiune! Proprietarul e dispus să ne aștepte trei ani cu plata. Numai dacă iubești monumentele istorice te pot interesa. Grupul liberal votează pentru exercitarea dreptului de preemțiune”, și-a motivat opțiunea liderul grupului PNL din Consiliul Județean.

Nu cumpără jumătăți de clădiri!

Președintele Silviu Hurduzeu a subliniat faptul că e vorba de o sumă mare, de 300.000 de euro pentru o jumătate de clădire, și că încă vreo 200.000 de euro ar costa reabilitarea. „Eu jumătăți de clădire dați-mi voie să nu cumpăr!”, a mai afirmat președintele CJ. Pentru neexercitarea dreptului de preemțiune s-a exprimat și Ioan Crina: „Oricine ar cumpăra-o, ea rămâne monument istoric, proprietarul nu va putea face ce vrea cu ea”. Consecințele votului a mai puțin de două treimi dintre consilierii județeni au fost explicate de secretarul județului, Darian Ciobanu: „Nu ne încurcăm pe noi, noi încurcăm proprietarul să vândă pe piața liberă. El nu va putea vinde!”

Liberalii au votat pentru cumpărarea cazinoului!

Proiectul a căzut, iar acum vânzarea cazinoului e incertă. Practic, Consiliul Județean nu s-a exprimat nici pentru exercitarea dreptului de preemțiune, nici împotrivă. „Am propus Consiliului Județean neexercitarea dreptului de preemțiune din mai multe considerente. Se propune vânzarea doar a unei jumătăți din clădire, acea clădire necesită apoi o reabilitare, ar fi vorba despre o sumă destul de mare de bani. Solicitarea proprietarilor este de 300.000 de euro, iar din ce spunea un coleg consilier liberal ar mai fi nevoie de 200.000 de euro. Deci jumătate de milion de euro pentru a cumpăra jumătate de clădire în Herculane! Încerc să anticipez cum s-ar pune problema dacă noi, Consiliul județean, am achiziționa jumătate de clădire, cam ce preț ni s-ar solicita pentru cumpărarea celeilalte jumătăți. Eu cred că de-a lungul timpului Consiliul Județean Caraș-Severin nu a fost un investitor și un administrator foarte priceput. Avem exemple nenumărate! Îmi doresc ca acea clădire să fie reabilitată și să fie redată circuitului”, a explicat Silviu Hurduzeu.

CJ nu e un administrator prea bun

Președintele CJ a vorbit cu această ocazie despre prioritățile de pe lista de investiții pentru 2017 și a insistat asupra faptului că administrația județeană nu e chiar ceea ce ar trebui: „Nu cred că noi, Consiliul Județean, am putea fi un administrator mai bun al unei astfel de clădiri decât un investitor privat. Am redactat foarte repede acest proiect de hotărâre tocmai pentru a da posibilitatea proprietarilor să vândă cât mai repede, iar cineva interesat, de bună-credință, să investească în acea clădire. Totuși, e vorba de mulți bani. Colegii din PNL mi-au spus de situația drumurilor din județ, eu prefer ca acei bani să-i folosesc pentru drumurile din județ și așa voi face”.