Președintele Dunca lasă Munții Banatului fără salvamontiști și turiștii în pericol?! Raed Arafat a intervenit de urgență, dar degeaba!

dunca muntele mic

Șeful Serviciului Salvamont Caraș-Severin, Ioan Nistor, își pregătește bagajele! La fel și cei câțiva salvatori montani, pe care deciziile președintelui Consiliului Județean îi determină să nu-și mai pună viețile în pericol salvându-le pe ale altora!

Romeo Dunca a avertizat încă înainte să fie ales șef al județului că nu a citit și că nici nu se va obosi să citească legea administrației publice locale, actualul Cod Administrativ sau vreo altă legislație, iar asta începe să se vadă tot mai des. Deși are interese personale pe Muntele Mic, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin e pe punctul de a lăsa județul și fără puținii salvamontiști pe care îi mai are. De asta îl acuză șeful Serviciului Salvamont, serviciu aflat astăzi în subordinea Direcție de Drumuri Județene. O direcție reorganizată la dorința și după viziunea lui Romeo Dunca prin Hotărârea Consiliului Județean Nr. 205/27 noiembrie 2020. Adică, imediat ce acesta s-a instalat în funcție.

„Am discutat personal cu președintele Dunca. Vreo 3 minute. Nu a înțeles nimic! Noi, Salvamont Caraș-Severin, suntem în top 4 la nivel de țară ca număr al intervențiilor. Avem doar opt angajați la nivel de județ. La Herculane, Caransebeș și Reșița există trei formații. O formație trebuie să fie formată din cel puțin șase angajați, plus echipă de prim răspuns, conform legislației. Noi avem maximum trei într-o formație. Intervenim pe pârtiile de schi, peste tot în zonele montane, dar și la inundații s-au înec. S-a modificat indexul, vom fi de anul acesta și la accidente feroviare cu victime multiple, la accidente auto cu victime multiple. 65 la sută din suprafața județului e zonă montană, județul are o întindere foarte mare. Dacă sunt două intervenții în același timp, una pe Valea Almăjului și una sus pe Domogled, nu avem suficienți oameni să intervenim. E complicat și acum, dar, odată cu reorganizarea Direcției de Drumuri, Salvamontul se transformă din serviciu în compartiment. Dispare șeful de serviciu, cel care coordonează, dar cel mai grav e că ne pierdem acreditarea. Cine își asumă?! Salvamontiștii nu-și mai asumă nimic, eu renunț, colegii mei la fel!”, a avertizat Ioan Nistoran, șeful Salvamont Caraș-Severin.

Pentru că nu a reușit să-l convingă pe președintele Dunca în cele câteva minute în care au dialogat, Nistoran i-a și scris, într-o adresă oficială, despre obligativitatea administrației județene de a organiza un serviciu public Salvamont, așa cum spun HG 77/2003 și Legea 229/2005 și cum confirmă Departamentul pentru Situații de Urgență chiar prin semnătura lui Raed Arafat. „Cele dispuse privind transformarea Serviciului Salvamont-Salvaspeo în Compartiment Salvamont-Salvaspeo duce la neîndeplinirea actelor legislative.”, a concluzionat salvamontistul-șef pentru Romeo Dunca.

Șeful județului gândește însă una și face alta. Nu e pentru prima dată, dar de data asta poate lăsa Caraș-Severinul fără salvatori montani. Acel Caraș în care chiar el spune că vrea să dezvolte turismul! „Vrem să-l facem serviciu, ca să poată să acceseze niște fonduri, că acum era în Direcție. Îl facem serviciu, îl facem de sine stătător, să aibă personalitate juridică și să poată să acceseze fonduri pentru că sunt foarte mulți bani pentru dotare. Nu, nu se transformă din serviciu în compartiment. La final va ajunge de sine stătător, acum nu știu, poate mai sunt niște pași de făcut, nu știu exact.”, a explicat Romeo Dunca pentru expressdebanat.ro. „Acum nu știu, nu știu exact!”, spune președintele după ce a cerut și obținut reorganizarea Direcției de Drumuri, în cadrul căreia funcționează și Serviciul Salvamont. Problema nu este că nu știe exact, ci că mai degrabă habar nu are! Organigrama Direcției, modificată prin HCJ 205/27 noiembrie 2020, document ce-i poartă semnătura, indică foarte clar: Compartimentul Salvamont-Salvaspeo (vezi foto).

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

organigrama ddj salvamont caras severin

Că nu e deloc de glumă cu astfel de lucruri o spune și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta invocă Legea 229/2003, care specifică obligativitatea consiliilor județene pe a căror rază administrativ-teritorială se află trasee turistice și/sau pârtii de schi, de a organiza servicii publice Salvamont. „Departamentul pentru Situații de Urgență nu a fost sesizat cu privire la vreo situație similară cu cea existentă la nivelul județului Caraș-Severin în ceea ce privește forma de organizare a activității de salvare montană la nivel județean.”, a transmis secretarul de stat Raed Arafat.

Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, profesorul Sabin Cornoiu, a explicat la rândul său motivele pentru care ceea ce face Romeo Dunca e o mare prostie și, totodată,  un mare risc pentru turiștii care vor călca de acum încolo în Banatul Montan. „Modificarea din serviciu în compartiment reprezintă o încălcare a prevederilor imperative ale legislației. Atunci când se constată că oricare dintre cerințele solicitate în procedura de acreditare nu se mai respectă, inclusiv cea privind modul de organizare, acreditarea se retrage. În procedura de acreditare, nu se analizează decât structurile Salvamont constituite conform legislației. Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România organizează sesiuni de acreditare a structurilor Salvamont doar pentru cele organizate în conformitate cu HG 77/2003, respectiv serviciu public județean Salvamont. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de situații la nivel național.”, a transmis Sabin Cornoiu.

La prima vedere e doar o titulatură schimbată. În fapt însă, spun salvamontiștii, se pierde acreditarea. Iar fără aceasta, toată responsabilitatea cade pe umerii celor care, în formații incomplete și fără echipamentul necesar de multe ori, pleacă în căutarea turiștilor ce au nevoie de ajutor. Spun că nu o vor mai face în noile condiții. Să o facă Dunca!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/