Șeful Consiliului Județean Caraș-Severin îi vrea de urgență la întâlniri tête-à-tête pe toți reprezentanții Banatului Montan în Parlament! După poluarea cu praf ucigaș de la Moldova Nouă, România riscă un nou conflict cu țara de peste Dunăre!
Romeo Dunca a avertizat că proiectul transfrontalier în care sunt angrenate spitalele din Reșița și Vrsac riscă să eșueze din cauza datoriilor istorice ale Județeanului. Practic, s-ar rata câteva milioane bune de euro nu numai de către sistemul public de sănătate din Caraș-Severin, ci și de către unitatea spitalicească din Serbia, în condițiile în care aceasta nu are nicio vină. De aici și temerea președintelui CJ că între cele două țări vecine ar putea izbucni cu conflict diplomatic. Așa cum a fost din cauza poluării transfrontaliere cu prad de la iazurile de decantare ale fostului Moldomin, de care România n-a fost în stare să se îngrijească.
„Am făcut două adrese către Guvern. Una, personal, chiar prim-ministrului Ciucă, pentru găsirea unei soluții de plată a arieratelor la Spitalul Județean. Avem un parteneriat transfrontalier cu Serbia în acel proiect de 2 milioane de euro pe care nu suntem în măsură să-l ducem la capăt dacă nu rezolvăm cu arieratele.”, a anunțat Romeo Dunca.
Legislația nu permite accesarea de fonduri europene de către entități care înregistrează astfel de datorii cum are Spitalul Județean de Urgență Reșița, certificatul fiscal în astfel de proiecte trebuind să fie curat. Cele mai recente calcule indică o gaură de milioane de lei, imposibil de acoperit fără intervenție de la cel mai înalt nivel. Pe asta mizează și președintele Dunca, pe o intervenție politică. În acest sens, îi invită în biroul său pe Marcel Vela, Jaro Marșalic, Dumitru Rujan, Silviu Hurduzeu, Ion Mocioalcă, Marius Damian, precum și pe deputatul minorităților. „Voi face un apel oficial să ne întâlnim cu toți parlamentarii din Caraș, inclusiv cu cei care au ca și obiectiv schimbarea mea, să-i conving să facă demersuri pentru o hotărâre de guvern, să fie permis și spitalelor care au arierate să acceseze programe de sănătate, chiar dacă nu sunt naționale, așa cum legea permite. Vreau să-i chem «face to face» să le spun că asta trebuie să facă pentru județ: ori să găsească bani pentru arierate, ori să modifice legea. În așa fel încât să nu pierdem finanțarea și să nu ajungem într-un conflict diplomatic cu Serbia dacă spitalul din Vrsac nu va putea să acceseze banii din culpa noastră.”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Intervenția parlamentarilor cărășeni n-ar salva numai acest proiect transfrontalier și nu ar evita un eventual conflict cu țara vecină, dar ar da și o nouă șansă Spitalului Județean de Urgență Reșița dacă l-ar scăpa de datorii, a conchis Romeo Dunca: „Spitalul nu are altfel absolut nicio șansă să-și revină! Eu mi-am făcut datoria. Am făcut două adrese într-o lună. Ce să fac mai mult?”