Președintele Croației a evitat covorul roșu! Lecție de modestie, la Carașova! [VIDEO]

Aflată într-o vizită de stat în țara noastră, Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Croației, a acceptat invitația preşedintelui Uniunii Croate din România, deputatul Slobodan Ghera, și a vizitat trei localități din Caraș-Severin.

Șeful statului croat a vizitat cea mai mare comunitate a croaților, care se află în Banat și care numără peste 6.000 de suflete. Întâlnirea a avut loc în fața sediului central al Uniunii Croaților din România, iar Kolinda Grabar-Kitarovic a purtat discuții cu reprezentanţii administraţiei locale din Caraşova, Clocotici şi Lupac. La întâlnirea cu oficialul de la Zagreb au fost prezenți alături de reprezentanții comunității croate din Caraș-Severin, prefectul Matei Lupu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici. Oficialul a dat dovadă de multă modestie și, deși a fost așteptat cu covorul roșu și cu mălai, brânză și răchie de Carașova, a evitat cu grație toate formalitățile și s-a dus direct la etnicii croați adunați în număr mare în centrul Carașovei, a ascultat toate poeziile copiilor, a stat de vorbă cu bătrânele de pe margine și cu aproape toți cei prezenți.

În România, minoritarii croaţi sunt concentrați cu precădere în judeţul Caraş-Severin, în comunele Carașova și Lupac. Aici, limba croată este limbă recunoscută oficial, există indicatoare, educație și acces la justiție și administrația publică în limba croată, alături de limba română. De asemenea, la Carașova este și un liceu bilingv, româno-croat. Oficialii din Croația sunt foarte atenți la cei din diasporă, etnicii din județ fiind deja obișnuiți cu astfel de vizite. „Ne bucură vizita doamnei președinte și sperăm ca aceasta să fie un semnal pentru investitorii croați pe care îi așteptăm să vină și să investească în aceste zone”, ne-a declarat deputatul Slobodan.