Premierul Grindeanu cere urgent doze de vaccin ROR pentru Caraș-Severin!

În deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului Sănătății să suplimenteze urgent dozele de vaccin ROR, dând ca exemplu situația disperată din Caraș-Severin.

18 copii și tineri au murit deja în România din cauza rujeolei. Epidemia izbucnită încă din septembrie anul trecut nu i-a mobilizat pe cei din Ministerul Sănătății, astfel că, de la sfârșitul lunii februarie, 10 județe din țară nu mai au nicio doză de vaccin. Printre ele se află și județul Caraș-Severin, unul dintre județele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că a luat la cunoştinţă problema lipsei vaccinului, însă susține că stocurile nu au fost epuizate complet. „Sunt doze disponibile acum în țară, sunt județe în care datorită apelului s-a făcut vaccinare, am semnat ordinul de preț pentru vaccinul ROR și am demarat procedura de achiziție de urgență, durează cam 7 zile. 115.000 de doze. Aceste doze vor fi aduse și luate de medicii de familie, procurarea durează cam o săptămână”, a declarat Florian Bodog.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Răspunsul nu a fost mulțumitor pentru premierul Sorin Grindeanu. „Domnule ministru, vaccinul împotriva rujeolei și lipsa stocurilor în anumite județe nu e o problemă nouă. Țin să vă aduc aminte că inclusiv în județul Caraș-Severin apăruse o problemă care mi-a fost semnalată când am fost acolo. Eu v-aș ruga, mai ales pe aceste domenii, să lucrăm preventiv. Că nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri și v-aș ruga să îi puneți la muncă pe cei din Ministerul pe care îl gestionați, astfel încât să evităm situații de acest tip. Asta îmi doresc eu să faceți și vă rog să o faceți”, a fost solicitarea adresată de prim-ministrul cărășean.

Până la data de 31 martie 2017, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România era de 4.025, dintre care 18 decese, respectiv 5 în judeţul Arad, 4 în judeţul Timiş, 4 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş-Severin şi câte un caz în judeţul Satu Mare şi Bucureşti. Cazuri de rujeolă au fost înregistrate în 37 de judeţe, cele mai multe fiind în Caraş Severin, Timiş şi Arad.

banner 970 x 250