Ministrul Mihai Tudose a explicat, în cadrul uneia dintre cele mai apreciate emisiuni TV, „România, te iubesc!”, de la Pro TV, de ce nu a mai ajuns la UCM Reșița, așa cum promitea prim-ministrul Sorin Grindeanu.
Exact acum două luni, cu ocazia vizitei sale în Caraș-Severin, șeful Guvernului vorbea despre UCM Reșița ca despre o emblemă a industriei românești. „UCMR e furnizor pentru industrii-cheie de la noi din țară. Cât mai rapid, în Caraș-Severin va veni ministrul Economiei!”, afirma cu acea ocazie Grindeanu. Numai că Tudose n-a mai ajuns. Ministrul Economiei recunoaște că, în momentul de față, nu are nicio soluție pentru UCM și că ar veni degeaba la Reșița. Practic, n-ar face decât ceea ce a făcut și Grindeanu. Le-ar da oamenilor speranțe deșarte. Nimic concret. „M-am consultat cu domnul prim-ministru și am spus că o să merg acolo, chiar dacă mai durează o lună, două, atunci când avem și o soluție, să le prezentăm oamenilor soluția pe care am găsit-o”, a recunoscut Tudose.
Ministrul Economiei susține că în prezent se lucrează la elaborarea unei legi pentru investiții strategice, care să dea de lucru firmelor din România. „Este timpul să ne luăm soarta în mâini și să nu așteptăm ca acest lucru foarte necesar României să ni-l facă altcineva. Eu cred că am așteptat destul. Nu poți să faci baraje, irigații, fără niște lucruri specifice făcute de UCM Reșița. Și aici nu vorbesc despre strungurile de la UCM sau de utilajele de acolo, astea sunt replicabile. Ceea ce este foarte important la Reșița sunt oamenii, oamenii care știu ce să facă cu acele utilaje”, a explicat ministrul Economiei.
Pentru aceeași emisiune de la Pro TV și-a făcut timp să ofere unele explicații și Cosmin Ursoniu, cel care are sarcina de a scoate uzina din impas. Acesta a adus în discuție relația cu Hidroelectrica, societate de care UCMR e strâns legată. Problema, spune Ursoniu, ar fi că Hidroelectrica a scos toate lucrările pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). „UCMR nu are acces la acest sistem de contractare din cauza insolvenței”, s-a plâns Ursoniu. Ministrul Economiei spune că e vorba despre un cerc vicios. „Ai datorii, nu mai poți lua contracte. Neputând lua contracte, nu mai poți recupera din forța financiară!”
Ovidiu Agliceru, directorul Hidroelectrica, îi contrazice însă: „Există un articol derogatoriu care permite și firmelor în insolvență, pe riscul societății care angajează, condiția este să nu existe datorii la stat. Ne-am bucura ca UCMR să fie între acestea, fiindcă ar deține toată experiența și documentația în ceea ce privește echipamentele noastre”. Potrivit lui Ursoniu, în momentul de față sunt contracte sistate de un an, doi și chiar trei cu Hidroelectrica. Sunt utilaje gata, testate, dar aflate în conservare pentru că proiectul de investiții nu merge mai departe în cadrul Hidroelectrica. Soluția tot mai vehiculată ar fi ca statul să redevină acționar la UCMR, concluzie trasă și de ministrul Tudose: „Noi, ca stat, putem interveni pe anumite zone. În cazul UCMR, acum nu poți să intervii! Pe legislația în vigoare nu poți să intervii, e în insolvență, în reorganizare, cu masă credală. Lucrăm la legislație ca să putem lua din nou aceste întreprinderi, să transformăm creanțele în acțiuni, să le luăm din nou la stat”.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, cel care scria cu mâna lui că poate asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei companii cu excepția celui economic (!), a fost căutat și el de reporterii Pro TV. În ideea că poate măcar el să să aibă o veste bună pentru UCMR. N-a fost de găsit!