Vestea disponibilizărilor care se vor face la uzina reșițeană în perioada următoare este îndulcită de planurile optimiste pe care șeful AVAS, Adrian Volintiru, le-a prezentat astăzi.
Așa cum Express de Banat anunța încă din timpul acestei dimineți, la sediul Uzinei Constructoare de Mașini din Reșița s-au adunat principalii lideri politici ai USL, dar și prefectul județului Caraș-Severin. Cu toții sunt convinși de faptul că fostul colos industrial s-ar putea dezvolta. În ciuda veștii dezastruoase legate de disponibilizările de moment, pe termen lung șansele ca UCMR să renască sunt tot mai mari, potrivit estimărilor făcute astăzi de oficialii județului, dar și de administratorul judiciar.
Care sunt etapele următoare
Adrian Volintiru a explicat pe îndelete care sunt etapele prin care UCMR va trece în perioada următoare. Procesul de salvare a uzinei va fi însă unul de lungă durată și se va întinde pe parcursul câtorva ani. „Sperăm ca în ședința de Guvern de săptămâna viitoare creanța care este în acest moment la ANAF să treacă la AVAS. Ulterior, AVAS-ul devine creditor majoritar, după care va deveni și acționar majoritar. În 30 de zile, actualul management are datoria împreună cu noi să creăm o strategie care să prevadă următoarele puncte esențiale: dezvoltarea forței de vânzări, identificarea piețelor și efortul de vânzări care trebuie făcut pentru atragerea de noi clienți și noi contracte, dar și aducerea piețelor tradiționale. În al doilea rând, va viza restrângerea activității, astfel încât să nu se genereze costuri suplimentare. Toate acestea vor fi aprobate în comitetul director și vor face parte dintr-un plan de relansare și de eficientizare a societății”, a declarat astăzi la Reșița șeful AVAS.
Susținere politică pentru UCMR
Liderii USL, Ion Mocioalcă și Sorin Frunzăverde, dar și prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, le-au transmis oamenilor un mesaj optimist. Asta, mai ales că societatea are pentru prima dată un plan de salvare în anii următori.
„În martie 2012, Borza intuia soluția: conversia datoriilor în acțiuni de stat. Adrian Volintiru ajută enorm demersul acesta, susținut politic de noi, cei trei reprezentanți ai mediului politic românesc. Este pentru prima dată când UCMR are o strategie de a rezista ca una din cele mai importante societăți comerciale din România. Eu cred că datorită valorii profesionale a oamenilor din UCMR, datorită determinării noastre, misiunea imposibilă va reuși, și nu doar în filme. Am această convingere și e un lucru foarte important că Reșița are alături decidenți politici importanți, dar și profesioniști care știu ce au de făcut, împreună cu noi”, a afirmat Sorin Frunzăverde, vicepreședintele PNL.
Rămâne în atenția Guvernului
Liderul PSD, Ion Mocioalcă, a explicat faptul că uzina e în continuare în sarcina mai marilor de la centru, care încă nu și-au încheiat misiunea de a salva uzina.
„UCM Reșița în momentul de față nu este salvată! Și în continuare rămâne în sarcina Guvernului, în sarcina noastră, a celor care să zicem că am făcut ceva pentru această unitate, dar și în sarcina Parlamentului, care trebuie să discute cu celeritate modificarea Legii 85. Cu actualul management sau cu unul schimbat, cu Hidroelectrica sau cu alte comenzi pe care trebuie să le găsească actuala conducere, inițiativa noastră de a păstra locuri de muncă la UCMR va fi încununată de succes. UCMR va rămâne o emblemă a județului Caraș-Severin, dar și a industriei românești”, a subliniat astăzi Ion Mocioalcă, vicepreședintele PSD la nivel regional și președintele Comisiei de Ordine Publică din Camera Deputaților.
Angajări pe viitor
Cei care au participat astăzi la conferința de presă ce a avut loc la sediul UCMR au estimat faptul că pe viitor, în cazul în care planul de conversie a datoriilor în acțiuni se va concretiza, societatea reșițeană ar putea ajunge la 2.500 sau chiar 3.000 de angajați. Problema este că până atunci se cere eficientizarea activității, iar alți 200 de salariați vor pleca acasă de la 1 octombrie.
„Fiecare om concediat pentru mine și pentru Caraș-Severin e o pierdere imensă, cu atât mai mult în cazul UCM Reșița, pentru că se vorbea de calitatea salariaților uzinei și îmi exprim îngrijorarea că peste câțiva ani, când se vor face angajări la UCMR, persoanele disponibilizate nu vor mai fi. Mare parte vor pleca din Reșița!”, a fost de părere prefectul județului, Silviu Hurduzeu.
Vorbe goale.Apa de ploaie aruncata in ochii unor oameni disperati si a unui electorat imbecilizat.Continuati sa votati Frunza Verde!
Ca sa fie eficienta uzina mai trebuie sa dam afara 200 de oameni.Dati afara toata populatia judetului!Trimiteti-ne in Germania, Austria, Franta ca asa se exprima presedintele CJ la discutii cu Dragoteasca.Peste cine va mai imparat atunci?
Domnisoara Oana Bejenaru s-a documentat ca intotdeauna pe indelete si cu mare acuratete inainte de a scrie un articol. De aceea n-a apucat sa verifice ce institutie are planuri optimiste cu UCMR. AVAS nu mai e demult AVAS ci AAAS. De acord ca e aceeasi Marie cu alta palarie, dar cand vrei sa dai impresia ca stii despre ce vorbesti, ar fi bine sa scrii corect macar sursa. Cum ar fi sa scrii Florin Frunzaverde, presedintele Consiliului Local Resita?
Tot n-am inteles unde au ramas titlurile festiviste dedicate “salvarii” UCMR prin nationalizare, renationalizare, hotararea sortii? Am inteles ca acum a fost vointa politica pentru salvare. Ce Dumnezeu are politica de-a face cu o intreprindere economica? Daca exista vointa politica o fabrica e salvata, daca nu, se duce la fund? Nu cumva tot lipsa de vointa politica a adus UCMR in situatia asta? Ca nu s-au inteles politicienii pe vreo chestie? Daca acum a aparut vointa si putinta politica, ce i-a facut sa se inteleaga? Locurile de munca ale carasenilor? Imi vine sa rad.
tot vointa politica a fost si la arestarea fostilor directori, ca dintre noi toti cel mai mult sia dorit ziaristii care scriu articolele la rapidul asta de banat iubitul lor obadau si partidele la ca nu sa cotizat pentru alegeri. rau e ca nu esti cu ei esti impotriva si te baga la bulau. nu vezi ca mai nou toti din pnl sunt bulangii si ii baga la scolarizare la bulau, pui un ministru si hopa apare dosarul. sa le multumim securistilor de la resita ca neau lasat sa murim de foame si ca acum am ajuns de stat, stam si ne uitam la stele. ca in zicala aia ma uit la luna lunai sus ma uit la lemne lemne nus ma uit la punga pungai goala saraca ……….nu se scoala.