PREMIERĂ. Școală Arheologică de Vară pentru studenți, la Tibiscum

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș organizează o campanie de săpături la Tibiscum, unul dintre cele mai mari oraşe ale Daciei romane de la Jupa, lângă municipiul Caransebeș.

Pentru campania arheologică din anul 2019, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara și cu Universitatea din Ferrara, conducerea Muzeului va iniția, pe parcursul lunii iulie, prima Școală Arheologică de Vară din România, destinată studenților și voluntarilor care doresc să urmeze o carieră în domeniul arheologiei.

Cercetările arheologice sistematice fac parte din planul național de cercetare arheologică sistematică din România, elaborat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.

Condițiile de aplicare sunt următoarele: costurile de transport domiciliu – șantierul arheologic Tibiscum și retur vor fi suportate de către participanți, iar costurile de cazare și masă pe durata programului vor fi asigurate de organizatori. Cererile de aplicare trebuie trimise electronic la următoarea adresă de e-mail: mjergcaransebes@yahoo.com, iar data limită de trimitere a cererii de aplicare este 31 mai, ora 12. Cererea de aplicare trebuie să includă un CV al participantului, un rezumat al activității sau planului de cercetare, o scrisoare de intenție și o scrisoare de recomandare din partea unui profesor universitar.

Tibiscum este cel mai important parc arheologic din vestul României, menționat în izvoarele istorice de către Herodot. Pe o suprafață de 35 ha se află monumentele antice ale străvechii așezări.