Premieră națională! Timișoara va avea o machetă digitală care va îngloba toate datele din oraș

timisoara 3

Primăria Timișoara va fi prima din România care va avea o machetă digitală care va îngloba toate datele din oraș. În acest mod, administrația va putea lua decizii mai eficiente. Fiind vorba de un proiect complex și de durată, primăria va încerca să atragă bani europeni pentru realizarea lui.

Primăria Timișoara intenționează să facă un pas important în ceea ce privește digitalizarea instituției. Astfel, reprezentanții municipalității anunță că încep demersurile pentru realizarea machetei digitale a orașului. Prima etapă din acest proiect este achiziția serviciilor de consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale, prin „Macheta Digitală a Timișoarei”.

Municipalitatea timișoreană apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect”, a informat Primăria Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Potrivit reprezentanților instituției, conceptul de „Digital Twin”, sau machetă digitală, presupune crearea unui instrument digital care să înglobeze toate datele unui oraș, pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administrație.

Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile”, a explicat Valentin Mureșan, consilier al primarului pe probleme de smart city și transformare digitală.

Cei din administrația timișoreană spun că datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate consiliului local, precum STPT, Aquatim sau Retim, din partea firmelor și din partea societății civile. Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, primăria va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.