Premieră națională la Timișoara! Dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienți, dezvoltat la Universitatea Politehnica

untitled design set 970x90 px

Un dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienți, cu care ar putea fi dotate secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Politehnica din Timișoara. Aparatul este extrem de util mai ales acum, când luptăm cu noul coronavirus.

Prototipul se află în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului Oncogen. Acest centru de cercetare dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic. Reprezentanții instituției de învățământ superior spun că rezultatele preliminare sunt promițătoare, iar după încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timișoara intenționează patentarea dispozitivului.

„Funcționarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiații ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienții aflați în stare critică, infectați cu SARS-CoV-2, care sunt intubați și ventilați mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera”, au transmis reprezentanții UPT.

publicitate ziar expresb 1000x100

Dispozitivul a fost realizat de colectivele din departamentele: Chimie Aplicată, Ingineria Compușilor Organici și Naturali și Măsurări și Electronică Optică din cadrul Universității Politehnica Timișoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătățirii produsului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/