PREMIERĂ NAȚIONALĂ la Teatrul de Vest din Reșița! „Contracții”, o poveste despre abuzurile din marile corporații

actori teatru de vest (2)
po 1000x100px (3)

Teatrul de Vest din Reșița încheie stagiunea cu o premieră națională, o piesă în care s-ar regăsi mulți români, fiind vorba despre abuzurile la care sunt supuși angajații unei corporații, despre drama contemporană a sclavagismului corporațional, despre dezumanizarea individului pentru productivitate în capitalism. Spectacolul va fi pus în scenă duminică-seara.

Regizorul Mihai Panaitescu a venit la Reșița pentru a pune bazele primului spectacol în colaborare cu echipa de la Teatrul de Vest. Este vorba despre „Contracții”, un text de Mike Bartlett – realizator de film și scenarist, premiat în Marea Britanie de Uniunea Scriitorilor.

„Am lucrat la o piesă unică, nu s-a mai montat în România. Piesă de teatru contemporan, de un realism dur, crud, dar care reușește, prin interpretarea foarte bună a celor trei actrițe ale Teatrului de Vest din Reșița, să pună întrebări. Dacă un om iese din sala teatrului și își pune niște întrebări, înseamnă că noi ne-am atins scopul. Până la urmă teatrul este cel mai important vehicul de a transmite idei. Acest spectacol are o temă actuală: aceea a dezumanizării angajaților în marile companii și viața personală în funcție de cea pe care o ai la serviciu. Acest balans este foarte bine realizat de acest autor tânăr.”, a declarat Mihai Panaitescu.

conferinta teatru corporatii (2)

Din distribuție fac parte trei actrițe tinere: Rusalina Bona, care este angajată a Teatrului de Vest de trei ani și care va juca rolul de manager, Ioana Dobrea, angajată din decembrie 2021, și Cezara Crețu, care s-a alăturat echipei de la Reșița în luna aprilie, pentru ea fiind vorba despre un debut. „Este primul meu rol la Teatrul de Vest din Reșița. Nu mă așteptam să fie atât de mare. Mi se pare greu ce am de făcut, dar foarte ofertant și frumos. Mă bucur de această colaborare și sper să reușim să transmitem ceea ce vrem să transmitem.”, spune Cezara, cea care va fi urmărită din sală de o comisie a Uniunii Teatrale din România.

actori teatru de vest (1)

Luminile au fost pregătite de Lucian Moga, cel mai bun light designer din România, dar acest spectacol nu se bazează pe mijloace tehnice, decât într-o foarte mică măsură. „Este în opoziție cu alte spectacole care folosesc video, efecte luminoase. Este un spectacol care se bazează strict pe actorie și pe emoția pe care o transmite actorul. Este teatru pur, clasic, curat.”, a dezvăluit Mihai Panaitescu.

1000x200 dacus 02

Managerul Florin Ionescu este extrem de bucuros pentru colaborarea cu Mihai Panaitescu, dar și pentru alegerea piesei. A decis să nu participe la niciuna dintre repetițiile fetelor pentru a vedea spectacolul duminică, în premieră, la fel ca spectatorii din sală.

actori teatru de vest (3)

Care este povestea din „Contracții”?

Când într-o corporație încep să circule zvonuri despre o posibilă relație amoroasă dintre doi angajați, Emma este chemată în biroul managerului pentru explicații. Urmează o serie de secvențe din interacțiunile celor două pe parcursul anilor, scene de o puternică încărcătură emoțională. În această piesă, relația dintre șef și subaltern este explorată meticulos și expune formele de abuz la care sunt adesea supuși angajații unei corporații.

„Contracții” se joacă duminică, 26 iunie, de la ora 19.00. Mai multe informații pot fi obținute la numărul de telefon 0771 654 638.

conferinta teatru corporatii (1)

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px