Premieră națională în istoria teatrului românesc. La Reșița se pregătește un spectacol SF cu holograme

teatru,AFCN

Pentru prima dată în istoria sa, Teatrul de Vest Reșița a câștigat un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Din 85 de proiecte depuse la nivel național, doar 18 au fost selectate, Teatrul din Reșița clasându-se pe locul 5. Spectacolul care va fi pus în scenă va reprezenta o premieră la nivel național.

Proiectul pregătit de Teatrul de Vest Reșița, în parteneriat cu Asociația Culturală „Țais”, a fost declarat câștigător de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). 85.000 de lei este suma pe care echipa de la Reșița o va utiliza pentru a pregăti un spectacol nemaiîntâlnit în România: un SF cu holograme. De altfel, piesa are ca temă centrală Reșița viitorului, cu orașul plasat în anul 2271, adică peste încă 250 de ani.

Textul spectacolului putea fi scris de oricine și transmis Teatrului de Vest Reșița, condițiile fiind ca piesa să se adapteze unei distribuții alcătuite din patru personaje, două actrițe și doi actori și să trateze tema necesității contactului uman, lume virtuală vs lume fizică și să aducă în discuție condiția artistului într-o astfel de societate.

„Teatrul de Vest Reșița a câștigat, pentru prima dată în istoria sa, un proiect AFCN, în parteneriat cu o asociație culturală – «Țais» din București. Proiectul se numește «Reșița 500». Am aniversat 250 de flacără nestinsă la Reșița, iar noi am încercat să ne imaginăm, cu ajutorul dramaturgilor care au depus texte, cum va arăta Reșița peste 250 de ani. Dorim să realizăm un spectacol SF în care să folosim holograme. Ar fi pentru prima dată în istoria teatrală românească.”, a explicat managerul Florin Ionescu.

Astăzi a fost data-limită de transmitere a textelor, iar până ieri au fost înscrise 4 piese, unul dintre autori fiind chiar din America. Pentru o selecție obiectivă, cele 4 texte sunt anonime. Juriul va fi format din criticul de teatru Irina Zlotea de la București, de la Teatrul „Azi”, regizoarea Mihaela Panainte, care va semna regia spectacolului, Clara Constantin, directoarea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, instituție care va tipări un volum cu primele trei texte. Volumul va fi trimis la toate teatrele din țară și la toate bibliotecile județene. Președinta Asociației „Țais” face și ea parte din juriu, la fel și managerul Florin Ionescu.

„Cel mai bun text va fi montat, ele au venit anonim. Până ieri au fost trei texte primite, plus încă unul din America. 20 de autori au cerut informații despre Reșița, pentru că noi în proiect am spus că informații despre Reșița se pot obține de la bibliotecă.”, mai spune managerul Teatrului de Vest. Câștigătorul va fi anunțat în 21 septembrie, piesa va fi pregătită în perioada octombrie-noiembrie, iar premiera va fi pusă în scenă duminică, 14 noiembrie.

Un alt proiect câștigat de instituția de cultură a fost depus la Primăria Reșița în cadrul „Reșița 250”. Așa că actorii Teatrului de Vest au început deja repetițiile pentru cea de-a doua parte a piesei în regia lui Ștefan Iordănescu, „Secretul fericirii la Reșița”, lansat în 2018. Premiera va avea loc în 1 decembrie, de Ziua Națională.

Rămâi cu ochii pe Express de Banat! Revenim cu detalii despre premierele finalului de an. Până atunci, joi, la ora 19.00, actorii Teatrului de Vest Reșița vă invită la „Adulter” sau „Central Park West” după Woody Allen.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/