Premieră mondială pe scena Operei Române Naționale din Timișoara! „Traian în Dacia”, pusă în scenă în perspectiva anului 2021

stiri Timisoara Cuib de vise 1000x100

Anul în care capitala Banatului va fi și capitala europeană a culturii se apropie cu pași repezi, iar instituțiile de cultură se pregătesc deja intens. Opera Națională Română din Timișoara pregătește în acest sens o premieră, opera „Traian în Dacia”, de Giuseppe Nicolini, iar cei implicați și partenerii de la Asociația Timișoara 2021 îndrăznesc să creadă că această creație artistică poate deveni reprezentativă pentru țara noastră exact așa cum „Aida” este pentru poporul egiptean.

Opera „Traian în Dacia” îl are în prim-plan și pe Decebal, nu doar pe împăratul roman. Aspectul important este că libretul nu vorbește de un rege al dacilor umilit în momentul în care romanii au cucerit și acest teritoriu. Cu atât mai mult, opera este una valoroasă deoarece face parte din cele 100 de lucrări ale lui Giuseppe Nicolini, un compozitor de mare renume în vremea sa. „Ne-am oprit la acest titlu ofertant nu pentru că este de nișă, fiindcă a fost un compozitor foarte faimos la vremea sa”, a explicat directorul Operei Naționale Române din Timișoara, Cristian Rudic.

„Traian în Dacia” va fi pusă în scenă printr-o colaborare cu Asociația Timișoara 2021. „Această operă va fi pusă în scenă și va fi o premieră în România în anul 2021 chiar în preajma deschiderii anului capitalei culturale europene. Probabil la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Așteptăm cu nerăbdare această colaborare pentru a marca nu doar legătura dintre Timișoara și comunitatea italiană, dar și legătura dintre comunitatea italiană din Timișoara și oraș”, a precizat Simona Neumann, directoarea Asociației Timișoara 2021.

 Stiri angajari Timisoara STPT job 1000x200

Nicolini nu a fost ales întâmplător. „Nicolini era considerat cel mai mare compozitor la vremea sa. A scris peste 100 de opere și eu din întâmplare am descoperit opera aceasta”, spune Enrico Cannata, consultantul artistic al proiectului. Astfel de acțiuni de cooperare cu comunitatea italiană vor continua. „La Centrul Griselini vom începe o serie de activități cu teatrul din Timișoara”, a spus Gianluca Testa, responsabilul Centrului cultural italian „Fucina Italica Griselini”. „Sperăm ca «Traian în Dacia» să ajungă o operă reprezentativă pentru România”, a precizat dirijorul Davide Crescenzi, care a făcut comparația cu „Nabucco” și „Aida”.

Stiri Timisoara Muzeul TM Stiri Timisoara
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/