Premieră la Spitalul Județean din Timișoara! A fost realizată de un medic specializat în Franța și instruit chiar de cel care a inventat intervenția

,,DREZotomie cervicală” – este intervenția chirurgicală realizată, pentru prima dată în România, la Spitalul Județean din Timișoara și care i-a oferit șansa la o viață normală unei paciente. Femeia avea dureri insuportabile de braț din cauza unei tumori subclaviculare. Medicul care a operat-o s-a specializat în Franța și a fost instruit chiar de cel care a inventat acest tip de intervenție.

În vârstă de 59 de ani, Viorica nici nu putea să doarmă în pat din cauza durerilor, tratate ineficient cu morfină în doze mari. Ar fi preferat să rămână cu mâna paralizată, în schimbul eliminării acestora.

„Problemele au început în 2014 când am fost operată la Cluj de un neoplasm pancreatic. Șase ani au fost buni, după șase ani a început să îmi apară o durere foarte mare în mână din cauza faptului că mi-a apărut o tumoră subclaviculară. Aveam o durere de nesuportat. Un an și jumătate nu am putut să dorm, nu m-am putut întinde în pat de durere. Ca printr-o vrajă am aflat de domnul doctor Brînzeu care pentru mine e un Dumnezeu pe pământ. Îmi pot mișca brațul, plus că operația este la coloană, dar a reușit, m-am ridicat, mă duc la baie, mă așez în pat, e ceva peste așteptările mele. Am tot luat tratamente analgezice, dar nu m-au ajutat. Nu îmi vine să cred că există viață fără dureri. Domnul doctor a spus că șansa este de 2%, dar șansa a fost de 100%”, a declarat Viorica Hulea, primul pacient din țară care a fost supus unei astfel de intervenții.

Imediat după operație, durerile au dispărut. Intervenția a avut loc în 30 noiembrie și s-a desfășurat sub microscop operator, lucrându-se pe o profunzime de mai puțin de 5 mm, pentru a păstra intacte fibrele sensibilității tactile și ale motricității. Aceasta a fost realizată de Conf. Dr. Andrei Brînzeu, în cadrul Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Județean, clinică pe care o conduce Prof. Dr. Horia Pleș.

Acest tip de intervenție a fost inventat în Lyon, în anii `70, de către Prof. Sindou și este utilizată constant în controlul durerilor în diverse situații critice atât în Franța, cât și în SUA. Medicul Andrei Brînzeu, de la Spitalul Județean, a petrecut mai mult de 10 ani în Spitalul Neurologic din Lyon fiind format direct de către Prof. Sindou, în tratamentul tumorilor cerebrale, dar și în ceea ce se numește Neurochirurgie Funcțională.

„Constă într-o intervenție pe măduva spinării prin care se taie partea responsabilă de durere. Se face sub microscopul operator și durează mult pentru că la fiecare nerv se taie doar partea care se ocupă de durere, prezervând toate funcțiile nervoase. Pacienta nu mai simte durere în braț și își păstrează majoritatea funcțiilor pe care le avea înainte. Este vorba despre o operație care face parte din Chirurgia Durerii, care face la rândul ei parte de Neurochirurgia Funcțională. Încă nu avem o tradiție în Neurochirurgia Funcțională, deși există câteva centre care fac, nu este un sector dezvoltat ca în Vest. Este o intervenție cu care sunt obișnuit pentru că am lucrat, timp de 10 ani în Franța, cu profesorul care a inventat această operație”, a declarat Conf. Dr. Andrei Brînzeu.

„Eu nu folosesc cuvinte mari, mă cunoașteți, dar într-adevăr este un succes al neurochirurgiei românești. Apar primele rezultate pozitive, nu cred că puteți să vă imaginați ce dureri groaznice avea pacienta, care acum este liberă de dureri. Durează foarte mult. Neurochirurgul trebuie să aibă răbdare, rezistență fizică pentru că operația a durat ca atare în jur de șase ore, iar cu anestezie, intubație, cred că a ajuns la opt ore. Pacienta asta nu avea viață. Când a venit la mine pentru alte metode de a încerca să i se ia durerea nu putea să vorbească decât într-o anumită poziție, nu vă imaginați cum a stat în spital trei, patru zile, dormind pe scaun cu perne sub mână și cu medicație antalgică pentru a putea dormi, dacă a dormit”, a declarat Prof. Dr. Horia Pleș.

Întreg acest domeniu este slab acoperit în România cu foarte puțini specialiști, în special în domeniul  tratamentului chirurgical al durerii sau al spasticității, dar și al celorlalte ramuri ale Neurochirurgiei Funcționale.

„Această primă intervenție arată că putem, dacă ne dorim, iar noi ne dorim la Spitalul Județean din Timișoara. Noi ne-am propus să dotăm secția de Neurochirurgie așa cum trebuie, la standarde europene, astfel încât, intervențiile de acest fel să poată fi făcute din ce în ce mai des și să putem să salvăm de durere câți mai mulți pacienți. Vorbim atât de infrastructură, cât și de investiții în dotarea cu aparatură de ultimă generație, microscoape chirurgicale, sisteme de neuronavigație craniană, sisteme de radiologie performante, astfel încât medicii să își pună experiența în valoare, în folosul pacienților”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul unității sanitare.

Conf. Dr. Andrei Brînzeu ocupă acum postul de medic primar neurochirurg al Spitalul Județean și este și conferențiar în cadrul UMFT. S-a alăturat echipei spitalului cu scopul de a începe un program de neurochirurgie funcțională și tumorală specializată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/