Premieră la TM2023. Atelier de animație dezvoltat de Documentor în parteneriat cu norvegieni

animatie
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

La Timișoara se va dezvolta o școală de animație. Asociația Documentor a câștigat un proiect norvegian prin intermediul căruia va crea, alături de cineaști din Norvegia, un scurtmetraj animat care va fi promovat în contextul Capitalei Europene a Culturii. 

Școala de animație va reprezenta o colaborare între Timișoara – Capitală Europeană a Culturii anul acesta și orașul norvegian Bodo – care va deține acest titlu anul viitor. „Școala” este de fapt un atelier al cărui scop este să dezvolte un scurtmetraj de cel mult 5 minute, cu participanți din Norvegia și România, pe un subiect inspirat din realitate, nu ficțional.

„Vom lansa un atelier de animație care se numește Arcticmotion. Tineri din Norvegia și România vor participa împreună la o creație colectivă: un scurtmetraj de animație. Lucrăm cu un expert norvegian din regiunea Nordland, dar și cu o expertă din România, Manuela Marcovici din București. Vom încerca să construim o animație non ficțiune, nu e vorba de Disney, pe un subiect pe care încercăm să-l dezvoltăm împreună. (…) Nu cred că similitudinile între Timișoara și Bodo trebuie accentuate, mai degrabă între români din Timișoara, care sunt mai spre zona central-europeană, și cei din Bodo – care sunt mai pe regiunea de nord a Norvegiei. Eu cred că subiectul filmului trebuie să fie unul universal la care ne raportăm și noi de aici, și cei de acolo., a spus Călin Meda, director artistic Documentor.

calin meda

„Căutăm o poveste reală din România, din Norvegia sau din  altă parte a lumii, poate să fie un personaj care ar fi interesant de văzut din perspectiva celor două țări. Urmează să stabilim. E un proiect care se va concretiza printr-un film, la sfârșitul anului. El fiind de animație, actorii sunt generați de calculator, dar e animație 2D, nu 3D. Cum era Beavis și Butt-head, South Park. Nu e animație pentru copii, noi sperăm să fie pentru teenagers, adulți.”, a declarat regizorul Florin Iepan, directorul Asociației Documentor.

florin iepan

Scurtmetrajul creat în atelierul de animație va fi produs în următoarele trei luni și lansarea lui este așteptată să aibă loc la Timișoara, în toamnă, atunci când vor fi organizate festivaluri de film. Similar se va întâmpla și în Norvegia, apoi va fi promovat în online.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

În contextul Capitalei Europene a Culturii, regizorul Florin Iepan a apreciat că filmul câștigă din ce în ce mai mult teren.

animatie 2

„Filmul recuperează în ultimul timp, a câștigat în importanță și va avea un loc mai important, dar am plecat dintr-un dosar de candidatură scris în 2015, în care cuvintele film, teatru erau undeva foarte în spate, cred că film și literatură nici nu existau în bidbook, aproape nu le găseai. Acum e mai bine, vor fi o serie de proiecții de film, festivaluri mari care vor veni la Timișoara. Eu cred că în zona asta de centru a orașului vor fi multe evenimente legate de film. Nu știu câte din ele vor rămâne și anul viitor și nu știu câte dintre ele se adresează și oamenilor din alte zone decât asta centrală a oralului.”, a declarat Iepan.

La sfârșitul lunii mai, o delegație din Timișoara va avea workshop-uri în Bodo, regiunea Nordland, un moment de împărtășire a experienței de organizare a Capitalei Culturale Europene. În vară urmează trei zile de workshop la Timișoara împreună cu o delegație din Bodo, cu accent pe moștenirea Capitalelor.

Asociația Documentor a câștigat o finanțare de 82.104 de euro, granturi SEE, pentru implementarea acestui proiect (North by Soutwest), al cărui obiectiv principal este „realizarea transferului de bune practici și cunoștințe în vederea consolidării și creșterii capacității industriilor creative între Timișoara 2023, România și Bodo, Norvegia, Capitala Europeană a Culturii 2024”.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic  European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde de dolari prin granturi. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde de dolari.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/