Premieră la Timișoara. Tur ghidat al Revoluției din 1989 pentru nevăzători

po 1000x100px (3)

La Timișoara se pregătește un tur ghidat al Revoluției din decembrie 1989 pentru nevăzători. Acestora li se vor pune la dispoziție materiale cu imagini tactile, dar și audio, care să îi „transporte” în atmosfera de acum aproape 32 de ani. Participanții, elevi și dascăli de la Liceul special IRIS, se vor deplasa cu ajutorul unor biciclete în tandem. 

În august 2020, un grup de elevi și studenți, coordonați de lectorul Alina Satmari, de la Facultatea de Geografie a Universității de Vest, participanți la Școala de vară Astra din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, au pus
bazele proiectului timișOara Prin alTI oChi – OPTIC. Întorși acasă, au încercat pas cu pas să construiască ceea ce și-au propus: un tur ghidat al Revoluției special conceput pentru nevăzători.

„A urmat un an de muncă, în care am realizat o broșură cu hărți și imagini tactile, machete 3D ale obiectivelor turistice și o arhivă audio care să completeze materialul tactil. Cu ajutorul Fundației Comunitare și al companiei Intel au fost achiziționate 6 biciclete în tandem, care se vor folosi în timpul evenimentelor.”, au transmis organizatorii.

Turul pilot este organizat joi, 10 iunie, de la ora 14.30, cu plecare din fața Universității de Vest. La acest prim tur vor participa elevi și profesori de la Liceul special IRIS din Timișoara, însoțiți de voluntarii echipei care organizează turul ghidat.

„Ne dorim ca experiența lor să fie una inedită și, cu sprijinul Primăriei Timișoara, să putem programa astfel de tururi periodic, pentru toți cei care au nevoie de ele, inclusiv turiști. Peste tot în lume este nevoie de mai multă atenție și de acțiuni concrete pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Contextul Timișoara – oraș Capitală Culturală Europeană 2023 poate fi unul deosebit de favorabil și pentru rezolvarea unei astfel de probleme comunitare. Ar fi extraordinar ca Timișoara sa devină orașul luminii pentru toți, să deschidă uși, să deschidă inimi, să inspire…”, au mai spus organizatorii.

Informații suplimentare cu privire la eveniment pot fi găsite pe www.timisoaraprinaltiochi.ro, pe Instagram și Facebook. OPTIC este un proiect susținut de Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, Universitatea de Vest, Fundația Comunitară, Intel, Banat IT, Asociația Mioritics, Timișoara City Tours și Liceul special IRIS.