Premieră la Timișoara. Observatorul Seismologic își dezvăluie secretele pentru prima dată în istoria sa

seism2
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Utilizat până acum doar pentru măsurători și cercetări științifice, Observatorul Seismologic din Timișoara și-a deschis porțile pentru timișorenii care vor să afle ce este în spatele fenomenului seismic. Acest lucru are loc odată cu apariția proiectului Seismo Lab, finanțat de Fundația Comunitară prin Fondul Științescu. 

Observatorul Seismologic din Timișoara, un spațiu folosit de la înființare, din 1965, pentru măsurători și cercetări științifice, și-a deschis porțile și pentru public. Instituția, condusă acum de Adina Rău, fiica fostului director, Dan Rău, a obținut o finanțare din partea Fundației Comunitare Timișoara, prin Fondul Științescu, cu ajutorul căreia a pus în aplicare un proiect care se numește Seismo Lab.

Proiectul își propune să aducă noțiuni din sfera geoștiinței mai aproape de copii, în special, prin activităţi interactive, cursuri online, dar mai ales prin vizite la Observatorul Seismologic din Timişoara, aflat pe strada Glad la numărul 59, unde pot afla din ce cauză apar cutremurele, ce efecte pot avea la suprafața pământului și cum ne putem proteja de efectele cutremurelor.

seism

„De exemplu, cu un simulator seismic putem să demonstrăm unul dintre fenomenele care se manifestă la suprafața pământului în caz de cutremur. Şi anume fenomenul de lichefiere a solului. Amplasăm un set de machete, construite pe un teren instabil din punct de vedere geologic. Ce vrem noi să demonstrăm este că în momentul în care are loc un cutremur, datorită vibraţiilor, pământul se tasează, iar dacă pânza freatică este la un nivel destul de ridicat, poate avea loc acest fenomen de lichefiere, când apa se ridică la suprafață, solul se tasează, iar clădirile se pot scufunda, pot suferi avarii.”, a spus Adina Rău.

Există și o platformă seismică de un metru lățime și doi lungime, cu ajutorul căreia se poate vedea cum se comportă o clădire în timpul unui cutremur. Tot la Seismo Lab se mai pot afla informații despre alunecările de teren care pot avea loc în urma unui seism.

STPT job 1000x200

„Avem o serie de jocuri, mai ales pentru cei mici, ne acomodăm cu terminologia, discutăm despre cutremure, care sunt caracteristicile cutremurelor, ce înseamnă un epicentru, ce e un hipocentru, ce înseamnă distanţă epicentrală, cum se propagă undele seismice prin pământ, de ce avem unde primare şi unde secundare. Avem şi în curte un simulator, pe care se poate urca oricine. Pe platformă este o masă şi un scaun, iar cei care doresc îşi pot testa reacţiile în caz de cutremur. Sunt provocaţi să se adăpostească corespunzător. Cei mici au fost încântați de această provocare.”, a mai spus Adina Rău.

seism1

Clădirea în care se află Observatorul Seismologic a fost prima din România construită după un proiect de staţie seismică.

„Este o clădire deosebită din punct de vedere structural. La acea vreme a fost singura clădire din România, concepută după un proiect de staţie seismică. Are o fundaţie extraordinară. Sunt două corpuri de clădire legate printr-un tunel care coboară la o adâncime de doi metri sub nivelul solului. Fundaţia observatorului este construită pe 90 de piloni din beton armat. Sala care găzduia echipamentele are pereți dubli. Fiecare tip de aparat avea câte o cameră dedicată, iar fiecare sală avea câte un «şliţ» separator, tocmai ca în caz de cutremur acea sală să se poată mişca, să aibă loc de manevră.”, a declarat Adina Rău.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/