Premieră la Timișoara: Centru de știință și artă la Universitatea Politehnica

mv sci art 4
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Universitatea Politehnica Timișoara și organizația artistică META Spațiu au creat un centru cultural reper pentru oraș care urmează să își deschidă porțile în 19 mai, de la ora 19.00, în clădirea 1 MV de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 1. Este prima inițiativă din țară care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere.

În incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spațiu, care are deja 5 ani de existență și a operat până acum pe ideea unei galerii care există acolo unde arta ființează cel mai bine, activând, astfel, în muzee, locațiile altor galerii de artă, spațiul public sau în sfera virtuală.

mv sci art 3

Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei.”, a spus Florin Drăgan, rectorul UPT.

Directorul centrului MV sci-art, Mirela Stoeac-Vlăduți, inițiatoarea proiectului și persoana care a înființat organizația META Spațiu, consideră că acest tip de colaborare și coagulare între comunitatea artistică și cea științifică va reuși să dinamizeze, în special, producția artistică și inovarea transdisciplinară.

mv sci art 2

Ne-am dorit și am reușit să realizăm un parteneriat care să aducă arta, știința și cultura contemporană mai aproape de timișoreni. Un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică, bazată pe co-creație, co-producție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru.”, a declarat Mirela Stoeac-Vlăduți.

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiri Timisoara Muzeul TM

MV sci-art va aduce un plus ecosistemului cultural timișorean și după momentul Timișoara 2023, fiind o inițiativă pe termen lung ce implică și parteneri internaționali precum universitățile din Oslo și Trondheim (Norvegia), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Universitatea Tehnică din Kosice (Slovacia). Se configurează, astfel, un program local solid, cu accent pe inovarea artistică și științifică, în care UPT și META Spațiu contribuie activ la consolidarea industriei creative a orașului.

mv sci art 1

Colaborarea dintre UPT și META Spațiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural începute în vara lui 2021 sunt aproape de finalizare.

Clădirea Căminului MV este parte din istoria primului secol de învățământ politehnist, fiind, alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, printre primele trei clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu, începând cu anul 1923.

Centrul MV sci-art este un proiect complex de co-adaptare, co-producție și cooperare, care înglobează o viziune unitară asupra specificului actual al orașului (tehnic și industrial) și asupra perspectivelor viitorului (industrial-creativ), produs de artiști vizuali, cercetători științifici, studenți și specialiști din organizațiile partenere, bazat pe colaborarea dintre profesioniști din domenii aparent autonome, dar care, la un nivel imperceptibil, sunt interconectate.

Premisa principală a programului este una proiectivă, formatoare, beneficiarii fiind în primul rând studenții și tinerii artiști.

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/