UPDATE. Premieră la Teatrul de Vest din Reșița în cinstea poetului național al românilor

explo 1000x200

De Ziua Culturii Naționale, stabilită în aceeași zi cu data de naștere a poetului național Mihai Eminescu, Teatrul de Vest din Reșița pregătește o premieră pentru spectatorii săi.

„Porni Luceafărul” este denumirea premierei pregătită de Teatrul de Vest din Reșița pentru data de 15 ianuarie. Scenariul și regia sunt semnate de Marius Oltean, iar din distribuție fac parte actorii teatrului reșițean: Marius Tudor (Mihai Eminescu), Ana-Maria Cizler (Veronica Micle), Sorin Fruntelată (Ion Creangă) și Dan Mirea (Titu Maiorescu).

Piesa va fi pusă în scenă marți, la ora 19.

UPDATE, ora 16

Marele absent al conferinței de presă de astăzi a fost însuși regizorul Marius Oltean, care a refuzat să participe la întâlnirea cu reprezentanții mass-media. A fost prezent însă managerul Florin Ionescu, alături de actorul Marius Tudor, cel care va interpreta rolul principal al piesei. „Mihai Eminescu a avut o personalitate mai complexă. A trăit destul de agitat, a fost o personalitate care a marcat profund limba română. Nu știu dacă fără Eminescu limba română ar fi sunat la fel. Nu am putut cuprinde toată viața lui. Domnul Marius Oltean a selectat momentele importante care i-au marcat existența lui Eminescu și cred că am reușit să dăm viață acestui mare poet, să îl cunoască lumea și ca om. Omul a avut slăbiciuni, dar geniul a rămas”, spune Marius Tudor. „N-aș putea spune dacă este singurul rol pe care aș fi putut să îl joc sau dacă aș fi putut să joc alte roluri în piesa asta. Regizorul este cel care ar putea să spună”, a mai adăugat actorul care îl va interpreta pe Mihai Eminescu în piesa ce va avea premiera de Ziua Națională a Culturii.

Detalii despre piesa de marți a oferit și managerul Florin Ionescu. „Textul este bazat pe 4 întâlniri: a lui Eminescu cu Micle, apoi întâlnirea cu Creangă, cu Maiorescu, din nou Micle. Mie mi-a plăcut la text modul în care Marius Oltean a reușit să insereze în replică versul. Sunt atât de firesc inserate versurile”, a completat directorul, cel care ia în calcul ca, pe viitor, să specifice în contractele cu regizorii obligativitatea de a participa la conferințele de presă, acesta fiind primul caz în care un regizor refuză să vorbească despre piesa sa.

banner 970 x 250