Premieră la cel mai sudic punct al Pâmântului

La exact o sută de ani de la prima expediţie la Polul Sud, condusă de Roald Amundsen, alpinistul caransebeşean Cornel Coco Galescu şi omul de afaceri timişorean Romeo Dunca pornesc în prima expediţie românească la cel mai sudic punct al Pământului.

Cei doi se vor folosi de schiuri, exact ca în 2007, când au atins Polul Nord. Coco şi Romeo Dunca îşi vor înfrunta limitele într-o regiune îngheţată tot timpul anului, la 2.800 de metri. Cei doi vor pleca să cucerească Polul Sud la 29 noiembrie, din Caransebeş. După multe mii de kilometri pe calea aerului, cu avionul, se vor îmbarca în elicopterul care îi duce la Paralela 89. De aici începe practic traseul lor, urmând să parcurgă pe schiuri aproximativ 300 de kilometri. “E o mândire să duc drapelul României la Polul Sud”, a spus alpinistul din Caransebeş.

Expediţia la Polul Sud nu presupune doar curaj şi sute de ore de pregătire în condiţii extreme, ci şi costuri pe măsură. Pregătirea, echipamentul special de expediţie, cazarea, masa, biletele de avion şi taxele pentru staţiile de emisie-recepţie costă aproximativ 40.000 de euro pentru fiecare. Pe Coco Galescu nu-l va costa niciun leu această nouă provocare, Primăria Caransebeş şi câţiva sponsori fiind bucuroşi să sprijine o asemenea premieră românească. În schimb, omul de afaceri Romeo Dunca va băga mâna în propriul buzunar. Acesta se află de ceva vreme în Austria, unde se pregăteşte intens pentru marea provocare. La rândul său, alpinistul din Caransebeș s-a antrenat la fiordurile din Norvegia în vara acestui an, la temperaturi cu zeci de grade minus, ca să facă față deplasării pe schiuri la Polul Sud.

Citește mâine mai multe amănunte despre maratonul cultural-sportiv care a avut loc astăzi la Caransebeș!

Daniel Stanciu