Premieră în Caraș-Severin: Aeroportul Max Ausnit din Caransebeș a fost gazda etapei naționale a concursului CanSat, organizat de Agenția Spațială Română

Inteligența românească a fost pusă în valoare azi pe Aeroportul Max Ausnit din Caransebeș, în cadrul concursului național de modelare a prototipurilor de minisateliți, ce au fost lansați din zbor pentru teste. 

Peste 70 de copii din toată țara au fost prezenți la Caransebeș pentru a lua parte la proba practică a concursului CanSat 2019, organizat de Agenția Spațială Română, împreună cu Universitatea de Vest Timișoara și Aeroportul Max Ausnit din Caransebeș.

CITEȘTE ȘI: Concursul național Can Sat, salvat de omul de afaceri Gabriel Olaru! Competiția cu minisateliți se mută de la Timișoara la Caransebeș

„Acest concurs școlar este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, în care copiii au avut de realizat o misiune primară și una secundară. Este vorba de un minisatelit într-o cutie de 0,33 ce a fost lansat din zbor, cu ajutorul elicopterului pus la dispoziție de către omul de afaceri Romeo Dunca, iar aceștia au colectat date atmosferice, adică temperatura și presiunea. Misiunea secundară a fost la latitudinea echipelor, asta înseamnă cartografiere sau descoperirea unor componente gazoase și așa mai departe în atmosferă. Suntem entuziaști că tinerii sunt curioși, pasionați de acest domeniu și sperăm că edițiile viitoare ale acestui concurs să reunească un număr cât mai mare de elevi”, a declarat Cristina Stancu, unul dintre organizatorii competiției.

Nouă echipe au participat la concurs, din județele Timiș, Arad, Bihor, Constanța, Suceava și Dolj, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, ai unității militare din Caransebeș, precum și ai Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

 „Atât copiii, cât și profesorii, dar și noi, organizatorii, suntem foarte mulțumiți și ne bucurăm că am reușit să promovăm Caransebeșul, județul Caraș-Severin prin intermediul acestui concurs și că am găsit interes din partea foarte multor tineri care au venit și au văzut ce se întâmplă și care pot fi oportunitățile pe care Liceul de aviație Max Ausnit îl pune la dispoziția acestora. Vreau să menționez că cei care doresc să își facă transferul la noi, pentru clasa a 10-a, o mai pot face și acum, beneficiind, bineînțeles, și de gratuitatea studiilor pe întreaga perioadă. 

Ne dorim să facem ca lucrurile să se schimbe și aeroportul din Caransebeș să devină o platformă de dezvoltare economică pentru județul Caras Severin. Din păcate, nu avem cu noi consilierii județeni sau conducerea Consiliului Județean, cărora le-am trimis invitații, dar care au refuzat din cauza ședinței de Consiliu Județean programată pentru astăzi”, a spus reprezentantul Aeroportului din Caransebeș, Gabriel Olaru.

Finalul acestui eveniment a culminat cu o reprezentație aviatică susținută de aparatele de zbor ale Aeroclubului României.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/