PREMIERĂ. Forbes 2018: Reşiţa, pe locul 12 în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din România!

explo 1000x200

„Pentru prima dată, orașul nostru se află în topul Forbes 2018 – cele mai bune orașe pentru afaceri din România!“, a anunţat azi Primăria Reşiţa.

Ajuns la cea de-a VI-a ediţie, topul „Forbes Best Cities 2018: Cele mai bune orașe pentru afaceri din România“ a fost publicat în această lună. „Schimbările față de anul trecut sunt importante, cu atât mai mult cu cât am operat cea mai amplă actualizare a criteriilor de până acum“, precizează realizatorii topului.

Primul loc în top este ocupat de Bucureşti, capitala fiind urmată de Timişoara şi Cluj-Napoca. Imediat sub podium clasamentul Forbes arată astfel: 4. Braşov, 5. Arad, 6. Constanţa, 7. Alba Iulia, 8. Oradea, 9. Sibiu, 10. Iaşi, 11. Piteşti, 12. Reşiţa, 13. Suceava, 14. Zalău, 15. Ploieşti. Ierarhizarea merge până la locul 40, ocupat de Piatra Neamţ.

Metodologia prin care au fost departajate orașele – s-au analizat reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă, dar și rezultatele înregistrate la nivelul întregului județ – este bazată pe criterii precum: Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ. Toți acești indicatori au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații în condițiile în care anumite orașe și județe aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere.

Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și listafirme.ro.