PREMIERĂ. Exercițiu nocturn de intervenție în cazul unor inundații devastatoare

Reprezentanții administrațiilor bazinale din vestul țării au avut o noapte albă. Cu toții au participat la primul exercițiu de simulare nocturn din România pentru intervenții în caz de inundații.

Administrațiile bazinale Banat, Mureș, Crișuri și Someș Tisa au organizat, miercuri noapte, primul exerciţiu de simulare interbazinal pentru verificarea modului de funcționare a fluxului informațional-decizional și de intervenție operativă pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Deasfășurarea de forțe s-a realizat pe malul drept al râului Crișul Negru pe sectorul podul CFR – podul rutier DN79, în comunele Avram Iancu şi Zerind și a antrenat forţe şi mijloace moderne de intervenţie operativă. Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de ploaie, căzute pe un sol umed, saturat de precipitaţiile căzute anterior, însoţite de intensificări ale vântului, context în care se prognozează atingerea şi depăşirea cotelor de pericol, aferente codului roșu, pe râul Crişul Negru.

Timp de 7 ore, 180 de angajați Apele Române au înălțat aproape 4 km de diguri pentru a proteja astfel localitațile din vecinătate. Noutatea exercițiului a fost faptul că s-au testat sistemele de iluminat aflate în dotarea echipelor de intervenție. S-au utilizat cele mai moderne soluții de apărare precum; hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu și baraj tip aqua stop. De asemenea, au fost utilizate echipamente moderne și performante de umplut și transportat sacii cu nisip, iar noutatea exercițiului a fost folosirea sistemelor de iluminat atât portabile, cât de tip turn. S-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o mașină de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare, două turnuri pentru iluminat cu înălțimea de 9 m, respectiv 12 m.

„Acest exercțiu a fost unul de mare anvergură care a antrenat forțe masive și mijloace de intervenție operativă semnificative verificând totodată modul de colaborare la inundații între echipele de intervenție din cadrul Apelor Române, cât și randamentul personalului în situații de stres”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Exercițiul s-a finalizat joi dimineața, la ora 2.