PREMIERĂ. Dramele familiilor bănățene „urcă” astăzi pe scena Eurovision!

explo 1000x200

Trupa Voltaj și regizorul Sabin Dorohoi fac echipă pentru a transmite un mesaj cu totul special pe scena Eurovision: drama copiilor lăsați acasă de părinții nevoiți să lucreze în străinătate. Prima semifinală a concursului are loc astăzi, la Viena.

Piesa „De la capăt”, care va reprezenta România, a fost montată pe imaginile scurtmetrajului de succes „Calea Dunării/Way of the Danube”, proiect premiat la mai multe concursuri și apreciat de un număr tot mai mare de români, dovadă și faptul că este cel mai vizionat pe canalul Youtube. Datorită clipului piesei „De la Capăt”, „Calea Dunării” a devenit scurtmetrajul ale cărui imagini au cele mai multe vizualizări dintre toate filmele românești pe canalul Youtube, iar mesajul transmis de film a devenit din ce în ce mai cunoscut.

„Calea Dunării” este singurul film românesc din istorie ale cărui imagini vor fi proiectate în cadrul celui mai important concurs muzical: Eurovision Viena 2015. În timpul desfășurării marelui festival de la Cannes (chiar simultan cu acesta), în cadrul concursului Eurovision Viena, ca parte a imaginii de promovare a României și a trupei Voltaj, pe ecranele sălii Stadthalle, astăzi, vor fi proiectate în timpul concertului, imagini din filmul „Calea Dunării”. Clipul piesei „De La Capăt” al trupei Voltaj, care va reprezentanta România la Eurovision, este format din imagini ale scurtmetrajului, iar întreaga campanie vorbește despre problema migrației forței de muncă și a copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în Europa.

Filmul își dorește să tragă un semnal de alarmă pentru părinții care-și lasă copiii acasă și pleacă în străinătate, la muncă, pentru a le asigura acestora un trai mai bun, și a fost premiat și la prestigiosul festival de film de la Palm Springs, anul trecut. Din distribuţie fac parte, alături de copiii Răzvan Schinteie şi Serena Stanciu, Constantin Dinulescu, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, şi actriţa lugojeană Ileana Căprariu.

Eurovision 2015 se va desfăşura la Viena (Austria), ţara care va organiza concursul, după ce Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. În prima semifinală, care se va desfăşura pe astăzi, vor participa 16 ţări, între care România şi Moldova, iar în cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 ţări, urmând ca marea finală a concursului să aibă loc pe 23 mai.

Filmul este produs de Western Transylvania Studios, singura casă de producţie din vestul țării, şi regizat de Sabin Dorohoi, reșițean la origine, realizatorul celebrelor videoclipuri „Happy” din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Herculane şi Anina. Sabin Dorohoi deține peste 35 de nominalizări şi premii internaţionale. Din cele treisprezece  filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci („Gherla” , „Visând la Galapagos” , „Clopotul”, „Fata din Transilvania” şi „Calea Dunării”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood.

banner 970 x 250