Daniel Cristian Pădurean, elev la Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa, a fost selecţionat în lotul naţional de şah, juniori II. Caraş-Severinul nu a mai avut un reprezentant la acest nivel de ani şi ani de zile!
Consiliul Director al Federaţiei Române de Şah a anunţat componenţa lotului naţional de juniori II (băieţi sub 16 ani), pentru anul 2017. Acesta include 12 tineri şahişti, printre care şi un cărăşean: Daniel Cristian Pădurean, de la CS Muncitorul Reşiţa.
Elev la Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa, Daniel Pădurean s-a clasat pe locul 4, la egalitate de puncte cu ocupantul locului al III-lea, la Campionatul Naţional de Şah pentru juniori II, desfăşurat luna trecută. Anunţul a fost făcut azi de Horia Irimia, un pasionat şi susţinător al sportului minţii, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în prezent director economic în cadrul Primăriei Caransebeş.
„Felicitări lui şi antrenorilor (Valer Grozav s-a ocupat mult de pregătirea lui Dani, dar şi alti antrenori)! O realizare după 7-8 ani de muncă şi participări la turnee… De 10 ani nu am mai avut un reprezentant al judeţului în loturile naţionale de şah. Amintesc alţi juniori din Caraş-Severin care au fost în loturile naţionale: Maestrul FIDE Petru DODU, Maestrul FIDE Ovidiu UNGUR, Marele Maestru Christian GABRIEL – campion de juniori al României şi al Germaniei, bronz la Mondiale, Maestra FIDE Viorica ISTRATI şi sora Iulia ISTRATI, surorile Veronica PĂDURARU şi Cristina PĂDURARU, junioara Daniela Muselin-Văcaru din Caransebeş, fosta campioana naţională la sub 20 de ani şi reprezentanta României la Mondialele din Singapore. Maestrul Internaţional Tiberiu Mănescu, vicecampion european pe echipe, a fost ultimul înaintea lui Dani Pădurean, dar au trecut deja peste 10 ani de atunci…“, spune Horia Irimia, cel care în urmă cu exact 40 de ani s-a clasat şi el în primii 10 (locul 9), la Campionatul Naţional de juniori mici, într-o finală desfăşurată la Brăila.
În primii 10 şahişti juniori ai României s-au mai clasat, de-a lungul timpului, şi alţi cărăşeni: Mădălina Buna, Adrian Sârbu, Dana Sârbu, Cristina Batuţan, Valeria Mureşan, Raluca Herta. „Vicecampioană naţională de junioare a fost, în anii ‘70, Maestra Rodica Vasiliu. Şi, să nu uităm, şi Maestrul Valer Grozav a fost în primii clasaţi la juniori, în anii ‘60“, mai aminteşte Horia Irimia.
UPDATE, 21 februarie
Maestrul Valer Grozav a ţinut să facă o completare care, deşi ne dă titlul articolului peste cap, nu face decât să ne bucure.
„Felicitări lui Daniel Cristian Pădurean pentru rezultatele deosebite obținute la recentele campionate naționale de juniori și lui Horia Irimia pentru frumoasa rememorare a succeselor tinerilor șahiști reșițeni și caransebeșeni. Totuși, fără a scădea cu nimic meritele lui D.C. Pădurean, ba dimpotrivă, trebuie să menționez că H. Irimia, în ultimii ani fiind solicitat pe alte planuri și nefiind în mijlocul evenimentelor șahiste, comite o eroare. Adevărul este că, de exemplu în fiecare an între 2010 și 2015, tinerii șahiști reșițeni au făcut parte din loturile naționale de juniori, astfel: 2010 Buga Andru Mihai la băieți 8 ani, 2011 Colonescu Anna Diana la fete 10 ani, 2012 Colonescu Anna Diana la fete 12 ani, 2013 Daniel Cristian Pădurean la băieți 12 ani, 2014 Colonescu Anna Diana la fete 14 ani, 2015 Daniel Cristian Pădurean la băieți 14 ani. Acum, în 2017, pentru a treia oară Daniel Cristian Pădurean, căruia îi doresc și alte frumoase succese! Totodată, îmi exprim regretul că A.M. Buga și A.D. Colonescu, două talente șahiste, s-au cam lăsat de șah. Prietenul meu Horia sper să nu se supere pe mine pentru această intervenție”, a precizat Valer Grozav.