Prelungirea stării de urgență anulează evenimente în toată țara. Care sunt totuși veștile bune la Moldova Nouă?

Extinderea stării de urgență pe teritoriul României a anulat toate evenimentele programate să aibă loc în această perioadă, mai ales pe cele din preajma sărbătorilor pascale. Se întâmplă și în orașul de la malul Dunării, acolo unde atât localnicii din Boșneag, cât și cei din Moldova Veche au spus „pas” tradiționalelor nedei, evenimente cultural-artistice din cadrul cărora, până anul trecut, nu puteau lipsi costumele populare, horele interminabile și voia bună.

În comunitatea sârbă din Moldova Veche, spre exemplu, an de an, zilele de 20 și 21 aprilie sunt dedicate tradiționalului bal de Paște, moment în care oamenii din localitate, îmbrăcați în costume populare, își dau întâlnire la căminul cultural, acolo unde, alături de interpreții de muzică populară, continuă să ducă mai departe tradițiile strămoșești.

Din cauza măsurilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19, evenimentul cultural-artistic a fost anulat. Totodată, cei din Moldova Veche nu au putut ieși la cimitir, așa cum e obiceiul în a treia zi de Paște, pentru a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Oamenilor nu le-a rămas decât să dea de pomană, să se roage pentru sufletele celor dragi care astăzi nu mai sunt lângă ei și să aprindă o lumânare de acasă.

Referitor la anularea nedeii din Moldova Veche din cauza crizei sanitare, viceprimarul orașului Moldova Nouă, Adrian Moiseș, care este și președinte al Organizației Locale a Uniunii Sârbilor Moldova Veche, a ținut să transmită prin intermediul expressdebanat.ro:

„Христос васкрсе (Hristos a înviat)! E drept că, în acest an, programul cultural-artistic de nedeie a fost anulat din cauza situației COVID-19 la fel și ieșitul la cimitir – în comunitatea sârbă, oamenii obișnuiau să îndeplinească acest obicei în cea de-a treia zi de Paște. Nu avem altă soluție decât să ne supunem regulilor, mai ales că nu doar în Moldova Veche s-au anulat anumite evenimente, ci în toată țara. Noi ar trebui să fim bucuroși că, momentan, orașul Moldova Nouă a fost ferit de persoane infectate cu noul coronavirus. Acum cel mai important lucru este să apreciem prezența celor dragi care sunt în jurul nostru, cum poate altădată nu am făcut-o pentru că eram mereu în fugă. E momentul pentru originalitate în detrimentul superficialității. Sperăm ca situația să se relaxeze începând cu mijlocul lunii mai, iar încet, încet totul să revină la normal. Cu siguranță vom găsi oportunitatea să recuperăm multe din lucrurile pe care nu le-am putut face, dar acum important este să nu forțăm nota, asta ca să evităm situațiile neplăcute”.