Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au inițiat un nou proiect aniversar menit să marcheze împlinirea unui secol și jumătate de la fabricarea primei locomotive cu abur.
„Lansăm invitația artiștilor plastici iubitori ai spiritului locului, ai Reșiței pentru a contribui cu creații proprii la organizarea unei expoziții de artă plastică. Se cere ca toate lucrările să aibă amprenta tematicii, adică locomotivele și fabricația acestora pe meleagurile reșițene. Numărul maxim de lucrări acceptate de la un singur participant este de trei, acesta putând fi cetățean român sau din străinătate, nefiind îngrădită participarea nimănui. Lucrările pot fi realizate în diferite tehnici, de diferite mărimi, pot fi prezentate și lucrări mai vechi, realizate după anul 2017”, a menționat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German. Sunt acceptați artiști plastici consacrați, care au mai multe expoziții personale la activ, dar și debutanți sau persoane care doresc să se inițieze în artele plastice.
De asemenea, sunt acceptate lucrări ale copiilor și elevilor până la vârsta de 18 ani, lucrări care vor fi jurizate într-o categorie distinctă. Ca rezultat al acestei inițiative, tablourile trimise vor face parte dintr-o expoziție itinerantă care va fi prezentată pentru prima oară la Reșița, în preajma zilei de 29 aprilie 2022, ziua în care se sărbătorește împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea Muzeului de Locomotive cu Abur din zona Triaj. Ulterior, expoziția va putea fi vizionată și în alte centre culturale din țară, dar și peste hotare.
Termenul limită de trimitere a lucrărilor (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) este 1 martie 2022, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița, Bulevardul Revoluția din Decembrie nr. 22, cod 320086 Reșița. Organizatorii solicită ca imaginile lucrărilor să fie trimise și în format electronic, la adresa de e-mail contact@erwinjoseftigla.ro până la aceeași dată.
„Proiectul se desfășoară în continuare sub același generic, precum expoziția «Reșița 250 – Timp și contratimp», demonstrând, încă o dată, că doar împreună se pot realiza lucruri frumoase. Așteptăm așadar cu nerăbdare de la cei interesați lucrările dedicate acestei aniversări”, arată organizatorii.