Pregătiri pentru prima zăpadă, la Timișoara. Măsurile luate de primărie

deszapezire1

Primăria Timișoara se pregătește de prima ninsoare. Astfel, reprezentanții instituției anunță că firma care se ocupă de deszăpezire are în dotare utilajele necesare, dar și stocuri de material antiderapant. În cazul în care va ninge puternic, timișorenii sunt sfătuiți să curețe trotuarele din fața locuințelor, dacă nu vor să fie amendați. 

La nivelul Primăriei Timișoara a fost activat Comandamentul de iarnă, în condițiile în care se anunță ninsori în vestul țării, zilele următoare. Astfel, reprezentanții instituției anunță că firma care se ocupă de deszăpezire și combaterea poleiului, Brantner, este pregătită să intervină cu utilaje și material antiderapant.

Am avut deja două comandamente de iarnă pentru a lua din timp toate măsurile necesare pentru a interveni, la nevoie, astfel ca traficul să se desfășoare în condiții normale pentru sezonul de iarnă. Am primit asigurări de la societățile care se ocupă de deszăpezire că vor interveni imediat ce este nevoie”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Potrivit Primăriei Timișoara, curăţarea și transportul zăpezii se va realiza cu prioritate pe principalele artere de circulaţie, pe poduri, în principalele intersecţii şi treceri pietonale, pe traseele mijloacelor de transport în comun şi în alte locuri publice, precum Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Piaţa Traian sau Piața Libertății.

Firma Brantner este pregătită să acționeze cu 19 utilaje multifuncționale și echipamente de deszăpezire dotate cu sisteme de monitorizare și localizare. Mai precis: 5 utilaje multifuncționale de capacitate mare, 6 utilaje multifuncționale de capacitate mică, 3 utilaje cu încărcător frontal, 3 utilaje de transport al zăpezii, 2 autocisterne clorură. De asemenea, firma s-a aprovizionat cu 800 de tone sare, 20 de tone de clorură de calciu și inhibitor. Aceste cantități vor fi completate în permanență, astfel încât stocul să fie asigurat la un nivel optim pe toată perioada iernii”, au informat reprezentanții municipalității timișorene.

De asemenea, sunt pregătite și celelalte societăți aflate în subordinea Primăriei Timișoara: STPT, SDM, Horticultura, Aquatim, Piețe, precum și firmele de utilități. Primăria Timișoara le amintește cetățenilor că au mai multe responsabilități pe perioada iernii.

Conform HCL 371/2007, art. 2, cetățenii, instituţiile publice, firmele, persoanele juridice şi asociaţiile de proprietari au obligația de a îndepărta zăpada şi gheața de pe trotuarele din faţa imobilelor şi clădirilor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, imediat după ninsoare. Aceștia au obligația și de a curăţa rigolele din faţa caselor sau magazinelor și îndepărtarea zăpezii și a gheții (țurțurilor) de pe acoperişurile imobilelor, de pe burlane sau atenţionarea pietonilor asupra pericolului iminent, prin marcarea corespunzătoare a perimetrului expus. Neîndeplinirea obligațiilor amintite anterior se sancționează contravențional”, transmit reprezentanții instituției.

Pentru a sesiza orice probleme legate de serviciile de deszăpezire din Timișoara, cetățenii au la dispoziție următoarele numere de telefon: 0737 770 527, 0356/401 051, 0356/401 052, 0356/918 – dispecerate SC Brantner Servicii Ecologice SRL, disponibile non-stop. De asemenea, pot anunța prin Biroul Salubrizare din cadrul primăriei, sunând la numărul de telefon 0256/408 335 sau direct pe site-ul municipalității www.primariatm.ro, la secțiunea Sesizări/Străzi și trotuare.