Noaptea Muzeelor, în pregătiri în Caraș-Severin

noaptea muzeelor caras severin

La Reșița și Anina, se cunosc deja o parte dintre activitățile programate în cadrul evenimentului național. 

La fel ca-n anii anterior, la Reșița, va fi un circuit de expoziții și evenimente care va include salonul de artă și industrie al Artrom Steel Tubes, sinagoga, Muzeul Cineastului Amator, Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, muzeul locomotivelor cu abur și Muzeul Banatului Montan. Salonul Artrom Steel Tubes, aflat pe Str. Traian Lalescu nr. 36, lângă Casa Județeană de Pensii, găzduiește expoziția „Recycle your technology”. Aceasta va fi deschisă între orele 16:00 – 21:00 și va reuni lucrările a trei artiști din România care creează obiecte de artă prin reciclare de aparatură electronică.

Sinagoga, aflată pe Str. Mihai Viteazul, aproape de Liceul „Diaconovici Tietz”, va fi deschisă între orele 16:00 – 20:00. Clădirea monument istoric a fost inaugurată în 1880 dispunând de sistem electric de încălzire prevăzut în pardoseală și având acoperiș integral pe structură metalică, ambele inovații tehnice la vremea respectivă. Muzeul Cineastului Amator, aflat în incinta Centrului UBB, va fi deschis între orele 17:00-22:00. Aici pot fi văzute peste 200 de exponate, cele mai vechi datând din perioada de început a tehnicii foto-video. Vizitatorii vor putea participa la un proiect de animație pe peliculă în cadrul căruia vor desena pe peliculă transparentă urmând ca, ulterior, în curtea Centrului UBB, să fie organizată o proiecție cu pelicula în cauză.

Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, va găzdui, între orele 18:00-21:00, o expoziție de artă plastică dedicată istoriei Reșiței. Aceasta se înscrie în suita de manifestări „Primăvara culturală germană la Reșița” și va cuprinde exponate din colecția particulară a bibliotecii. La muzeul locomotivelor cu abur din Triaj, între orele 16:00-20:00, vor fi organizate tururi ghidate în cadrul cărora vizitatorii vor primi informații despre cele 16 locomotive expuse, dintre care 14 au fost produse la Reșița.

Muzeul Banatului Montan pregătește o serie de expoziții și ateliere. Vor fi deschise expoziții cu piese din patrimoniul muzeului, alături de expozițiile dedicate lui Constantin Gruescu și Petru Comisarschi. Atelierele vor avea loc în curtea muzeului, se vor adresa copiilor de ciclu primar și gimnazial fiind organizate prin implicarea Fondului Științescu. De asemenea, sunt în pregătire o serie de alte surprize.

gara din anina, machetă aflată la centrul cultural muzeistic din oraș.

Gara din Anina, machetă aflată la centrul cultural muzeistic din oraș.

Centrul cultural muzeistic din Anina va fi deschis până după miezul nopții, interval în care vor avea loc activități cu elevii. Școlilor din oraș le este adresată invitația ca grupuri de elevi să vină la muzeu împreună cu profesorii. Desigur sunt bineveniți și elevii școlilor din județ, astfel încât doritorii sunt invitați să ia legătura cu conducerea muzeului.

Exponatele din cadrul muzeului reflectă activitatea de minerit desfășurată în trecut în Anina dar și pe cea a pompierilor voluntari din Steierdorf, cu o tradiție de peste 100 de ani care continuă și în prezent. În muzeu se mai găsesc o replică a craniului lui Ion din Anina, omul preistoric care a trăit în zonă acum aproximativ 40.000 de ani, ale cărui rămășițe au fost găsite în 2002 în peștera cu oase, dar și obiecte de uz casnic din perioada interbelică sau macheta căii ferată Anina-Oravița.

Anul acesta, evenimentul „Noaptea Muzeelor” are loc sâmbătă, 18 mai. Pe lângă activitățile programate la Reșița și Anina, altele similare sunt în pregătire la muzeul din Caransebeș și vor fi făcute cunoscute în timp util. De asemenea, intervalele orare deja anunțate vor putea suferi modificări în funcție de afluxul de vizitatori. Publicul iubitor de cultură este de pe acum invitat la „Noaptea muzeelor”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/