Investiția privată în pârtia cu zăpadă artificială de la Văliug le-a dat idei primarilor din Caraș-Severin, care acum acordă o mai mare atenție turismului, pe timp de iarnă. Prin urmare, aceștia s-au pus pe treabă și studiază oportunitățile de finanțare.
Singura șansă de salvare a multor zone din Caraș-Severin este turismul. Cum fonduri pentru înființarea centrelor de turism au câștigat aproape 90 la sută dintre primării, acum urmează partea cea mai grea: atragerea banilor pentru dezvoltarea turismului și investițiile propriu-zise. În acest fel, vizitatorii nu primesc doar o informare referitoare la modul în care ne-a înzestrat natura județul, ci își vor putea petrece timpul în zona montană și nu numai, din Caraș-Severin.
Startul proiectelor de iarnă, cu zăpadă artidicială la 700 de metri altitudine a fost dat în județ de omul de afaceri Ioan Popa, în comuna Văliug. Pentru că telescaunul său a transportat un număr record de turiști în sezonul trecut, a fost un real model pentru edilii-șefi din Caraș-Severin. Aceștia nu mai vor să piardă vremea și au început să studieze oportunitățile de finanțare pentru o investiție similară. „Primăria Sasca Montană și cea de la Cărbunari studiază, în prezent, terenul pentru construirea unei pârtii cu zăpadă artificială în zona Cărbunari. Noi credem că temperatura scăzută din timpul iernii este favorabilă. Pe Programul Operațional Regional se finanțează astfel de investiții, astfel că avem în plan să depunem spre finanțare un astfel de proiect”, a declarat edilul-șef al comunei Sasca Montană, Ion Poplicean.
Amenajare de trasee
Până să se concretizeze proiectul legat de o pârtie cu zăpadă artificială, locuitorii din zonă nu pierd vremea. Trei pensiuni sunt deja pe cale să obțină finanțare, astfel că turiștii vor avea la dispoziție mai mult de 200 de locuri de cazare, cât există în prezent. Traseele montante au fost deja marcate, printr-un proiect european, astfel că cei care nu mai au răbdare să aștepte tunurile de zăpadă artificială, se pot caza la Sasca pentru o partidă de tiroliană, rafting, cățărare sau plimbare cu bicicleta.